zondag 27 mei 2018

1336 Dictee zondag 27 mei 2018 (3): dictee BeNeDictee 2018 nummer 4 √

Dictee - dictees [1336]

BeNeDictee 2018 nummer 4

De 66 woorden in vet en onderstreept moesten worden ingevuld.

Een next best oplossing (auteur: Rien Wisse)

1. Vertoonde de vijfenzestigenhalfjarige man
dementia-praesenilissymptomen [jong beginnend]? Menig gaazspecialist [geriatrie] vroeg het zich af, maar waagde zich niet aan pronostikeren. Wel kreeg de patiënt psychoanaleptica, die zijn sombere humeur remplaceerden (!) door een prima de luxe stemming.


2. Kort na Drievuldigheidszondag bezocht hij een geriatrieaios [aio tot specialist]. De wachtkamer was zo vol als mut [vgl. mudvol]. Een declassee, wier [= vr.] rhinophyma [aardbeienneus] nogal opviel, las een méritoire [verdienstelijk] geëdite     teasestrip [met naakt]. Ter verjeugdiging van de meatspace [fysieke wereld vs. cyberspace] toonde een widescreen [tv-scherm] een vrolijkejongedeernentafereel en sierde een poster van de Antwerpse band dEUS de sycomorenhouten [vijg] wand. De plantenbak met het gele snavelhauwtje en de baard van Mozes [slaapkamergeluk] viel uit de toon.

3. De net-nietspecialist, die hem in zijn spreekkamer ontving en hem met verwaten [aanmatigend trots] blik door zijn so easy'tje [knijpbril] aankeek, droeg een ruimvallend toetoeppak [met toetoep(jas), hoog gesloten, opstaande boord]. Door zijn bruinverbrande huid leek hij wel wat tanorexia-achtig [verslaving aan zonnebaden]. Hij speelde met zijn standalonescrollwieltje [standalone = pc niet in netwerk] en zei: "U lijkt beresterk van inhout oftewel stevig gebouwd [oorspr.: van schip], maar volgens onze covaartest [cognitieve vaardigheden] lijdt u aan korsakov [alcoholdementie] annex spleen [weltschmerz]. Als u Koning Alcoholadept blijft, moet u veilig opgenomen worden."

4. De patiënt leek getroffen door een schroodbeitel [schroombeitel] en rantte [roepen en tieren]: "Zeg gijsje goochem, dat slaat als kut op dirk [nergens op]. Ik ben soms uit de ket [uitgelaten, brooddronken] maar niet wous [gek]. In het gekkenhuis is geen knijt [niets, BE: mugje] te beleven. Geen vits [ook: vis – niets] stelt het voor. Wil je mij de wijtenwagen [lijkwagen, wijte = huif van huifkar] in krijgen? Dan haal ik Opa-en-omadag [als: Moederdag] niet en krijg ik als beb [opa = beppe, niet: bep] van jonge jan en van lange jan [slaag]. Ik heb niet eens een ik-opatestament. Dus hoezo dik van zoute [dik oké]?"

5. De dokter zei: "U hoort van mij." Een week later ontving de patiënt de volgende brief. Na het lezen ervan was hij van 't Lam Gods geslagen.

6. L.S.

Boe roepen dan wel begijne maken [drukte] terwijl wij bijeenwaren, compromitteerde uw kovet [goede naam]. Ge schiept te veel een sfeer van soupçon [argwaan]. De door mij geconsulteerde taskforce re-integratie, bestaande uit collega-psychen [psych = psychiater], raadt u bij wijze van alternatief een Sluis [bnw., wel: Sluis' bgm.] woonproject aan. Het vlijt mij bijzonder goed u daarnaar te verwijzen. U kunt zich op meerdere manieren aanmelden. Zie aanmeldingswijzenbijlagepakket. 

Hoogachtend, G. Aas, arts 

PS In Van Dales geboorteplaats [= Sluis]  trakteerden [mv.] de souschef [adjunct-chef] et al. [et alii = en anderen] vroeger maandelijks op pek- of alantswijn, tegenwoordig wekelijks.
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten