zaterdag 29 oktober 2016

Dictee zaterdag 29 okt 2016 (1): 7e Groot Aalsmeers Dictee 2016 Specialisten [970]

Dictee - dictees [970]

7e Groot Aalsmeers Dictee 2016 Specialisten 

De Specialisten moesten de vetgedrukte woorden invullen.

Eigentijds ouwehoeren (auteur: Ronald Ganzeboom)

1. Al hebt u een allriskverzekering, weest gewaarschuwd: deze met kunst- en vliegwerk in elkaar geflanste quatsch is weer een allegaartje van nagebauwde woorden die alleen door specialistische rabauwen graag herkauwd worden.

2. Het was vorig jaar op deze avond dat de malicieuze motieven van een sjofel geklede sjeik ertoe leidden dat contraterrorismetraining en ultranationalisme thans hoogtij vieren: procedés om sjiieten, wahabieten of mogelijk zelfs Tsjetsjeense guerrillastrijders te delegitimeren zijn bijkans gemeengoed geworden.

3. In vroeger tijden was dat wel anders. Indertijd zaten de defaitisten in hun premie A-woningen pastinaak met aioli te eten, terwijl hun yorkshireterriërs er waren om vreemde kostgangers, turkologen en t(h)rashmetalliefhebbers buiten de deur te houden.

4. Heden ten dage scanderen deze vieve burgers na het verorberen van een brijige stamppot omineuze leuzen tegen vreemdelingen die rode- noch wittewijnliefhebbers zijn. Of ze leren taekwondo om waratje zelf ongure types een watjekouw te kunnen geven.

5. Ach, achenebbisj is het: ze kunnen geen kleinerdanteken van een i-grec onderscheiden en struikelen over klip-en-klare woorden als gitaarriffje, dobermannpincher, Tweede Kamerlid en hawaïhemd. Gepiercete, getatoeëerde kopiisten zijn het, deze janklaassens van de samenleving.

6. We zwijgen maar over hun heimelijke seksuele escapadetjes, waarin jasje-dasje wordt verruild voor kanten jarretels (ook: jarretelles), negligeetjes en gecapitonneerde behaatjes (ook: bh'tjes). Hiermee weten de pseudopornoacteurs wel raad, maar het coïteren eindigt vaker in autofellatio dan de lascieve viezeriken lief is.

7. Als in deze wereld de ideologie van het positivisme dientengevolge verwordt tot het adhortatief "Laat u niet vergeten", dan is het sciëntisme van de verlichting helaas voor niets geweest. Dat ware een boud gevolg, alsof een pfeifferpatiënt ook nog de ziekte van Crohn krijgt.

8. Ja, deze vroegeenentwintigste-eeuwse maatschappij is een gemêleerde augiasstal en het pluche van de zetels in de
Staten-Generaal is nu in figuurlijke zin kokendheet. In maart 2017 zullen de sociaaldemocraten en VVD'ers van de rood-blauwe coalitie dan ook op zoek moeten naar nieuwe melkertbanen.


9. Gelukkig wordt u, schrijver van dit dictee, niet geleewiekt: in de daaropvolgende herfst is er eenvoudigweg weer een Groot Aalsmeers Dictee, de rorschachtest van taalvirtuozen die hier en nu ook uw pakkie-an is.

10. Dus luistert u volgend jaar weer naar de sonore stem van de oud-burgemeester, die zonder parafonie deze tekst vol paragogische woord- en zinsconstructies ook vandaag weer vakkundig heeft gedebiteerd. Dan wordt u zonder meer als contemporaine dicteetijger geparaisseerd. Tot dan!

11. (alleen voor de specialisten) Een rot zwijnen at verbena uit een Malagassische lochting  en een chaperon kocht net een sjaal van chambray of van chintz, toen in het Riagg-centrum de neofiet zich het apelazarus schrok omdat nota bene de ampèremeter cyanide in het alveolaire cyclotronnetje had gediagnosticeerd op het moment dat hij deduceerde dat de ampersand het sjibbolet van dicteetijgers is. Mooi geohaad, vindt u ook niet?

[6 fouten, jammer, 1 dubieuze (v/V, mede ontstaan wegens te weinig ruimte voor het woord), kunst- en vliegwerk (gewoon in lijst, maar laatste 2 maanden nauwelijks naar gekeken), rorschachtest (gewoon in lijst), hier en nu (om tactische redenen bewust fout geschreven, pakte verkeerd uit), geparaisseerd (fout gegokt op één s) en gediagnosticeerd (eerst goed, maar toen s i.p.v. c op grond van voorgelezen z)]

[In principe dus een nul- of beter een eenfouter, maar ja, daar kom je zonder voldoende voorbereiding dus echt niet in de buurt ...]