woensdag 26 oktober 2016

Dictee woensdag 26 okt 2016 (3): dictee Groot Dictee DvM Humaniora Aalst 2016 [969]

Dictee - dictees [969]

Groot Dictee DvM Humaniora Aalst 2016

1. Vind jij de bedenkers van de laatste spellingshervorming ook zo'n laag-bij-de-grondse individuen, wereldvreemde pipo's die een satanisch genoegen scheppen in het uitdokteren van een excessieve hoeveelheid regels?

2. Weten die weirdo's dan niet dat de software-industrie je kan helpen met een tool die de schrijffouten in je e-mails automatisch deletet?

3. Is het wel gepermitteerd om als DvM'er, Oost-Vlaming en West-Europeaan, de taalconventies naast je neer te leggen of loop je daarmee te veel risico's?

4. Zou het kunnen dat de humanresourcesmanager van het bedrijf waar je wil gaan werken, je als een imbeciel bestempelt omdat hij toch een dt-fout in je sollicitatiebrief vindt, de fout die je favoriete spellingscoach niet gedetecteerd heeft?

5. Misschien is het toch wel nuttig om overweg te kunnen met trema's, accenten en die gehatewerkwoordvervoeging [als het ww. gehaat is - het gehate ww. - anders bij gehate vervoeging: gehate werkwoordvervoeging - uitgaand van 'een gehaat ww.' niet 'gehate', maar 'gehaat'], of je nu cultuurfunctionaris wil worden, architect-ingenieur, café-uitbater of trainer van blauw-zwart [= Club Brugge!].

6. Dat je hier nu zit te pennen bewijst dat je interesse hebt voor dictees maar het toont ook aan dat je gelooft in het feit dat een correcte spelling allesbehalve overbodig is in onze gedigitaliseerde maatschappij.