zaterdag 22 oktober 2016

Dictee zaterdag 22 okt 2016 (1): dictee Oefendictee oktober 2016 [966]

Dictee - dictees [966]

Oefendictee oktober 2016 (zomaar ...)

(Ineengeflanst, niet gecontroleerd, opmerkingen welkom) 

1. Zijn ouweheer – alive-and-kicking en still going strong – arriveerde in een à la Daumont bespannen kales bij het gedegausste schip, zoals de eclatante roman à clef ad usum Delphini breedvoerig en -sprakig in non-descripte vorm in een eclatant excerpt – ook: syllabus of resumé – re-interpreteerde. Hij haalde zijn chabber op, met wie hij gein gedeeld had in de preoorlogsjaren de die in diem op de Oostinjevaarder.

2. Uit archivalia bleek super- en bereduidelijk dat de majoor-Chinees alstoen kassie-zes gegaan is aan een A-ziekte als basedow en niet aan dengue, CF – cystic fibrosis – , het disfunctioneleperceptiesyndroom, de ziekte van Duchenne, fyofyo, ehrlichose, gardnerella bij zijn vrouw, een hart- en vaatziekte, lassakoorts, kala-azar (leishmaniasis), ludduvuddu, kazerneziekteverschijnselen of la maladie du siècle.

3. Bij de Olympische Zomerspelen scoorde de hooggekwalificeerde campionissimo keirin in spe een shot erytropoëtine – epo in de volksmond – en eerdergenoemde werd daaraanvolgend (afkorting: dav.) dan ook gediskwalificeerd, wat volgens de cleanesportpropagandisten aanduidde, dat die geen gouden greep in de olympische prijzenpot mocht doen. Helaas zijn jeu de boules en muay-thaiboksen niet olympisch.

4. De stand-upper bestelde nogal wat bric-à-brac in een
doe-het-zelfwinkel – dus niet in die collega-winkel – om er de horrorcliniclown mee te gaan uithangen. Men bevoorraadde hem valsgaweg met nepantiquiteiten, of nepantiek zo u wilt, zodat zijn dilettantische plan de prullenmand in kon. In een retrospectieve terugblik erkende hij dat de zaak 'clowns' jammer genoeg te veel was opgeblazen. Waarvan akte!

5. In strenggereformeerde kringen gedijt het normen-en-waardendebat: het zondebesef is daar tot Kunst met een grote K verheven. De Boze, de Satan, heerst als een angry young man en een cacodemon over ons. Als een armezondaar met een armezondaarsgezicht belijden wij onze schuld: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Deze laatste passus is rooms-katholiek en van de Kerk van Rome.

6. Het Start-verdrag wil kernwapens reduceren, net als de hollanditis (Hollandse ziekte). Alle raketten: de antiraketraket, de zijderups- of exocet- en de katjoesjaraket, de langeafstandsraket en de MX-raket, moeten worden uitgebannen. De Sovjet-Unie moest minder MiG's hebben. Het koudeoorlogsdenken moet verlaten worden en vrede zij met ons allen, zoals ook olewesjolem Shimon Peres propagandeerde.

7. Met een welgemeend "salam aleikum" begroette Habib zijn vriend die replyde met "wa-aleikum as-salam". Op dat moment klonk van de minaret van de mesdjid het azan (adhan) van de muezzin onder toeziend oog van de panghoeloe. Habib verbeidde het vrijdagmiddaggebed, terwijl zijn seculiere chef naar de vrimibo (vrijmibo) ging. Habib had de koran mee – de polder-Koran was uit, de Alkoran in.

8. Ik houd van armeeën. Mijn oudooms, beiden oud-militairen, waren sergeant der 1e (eerste) klasse en luitenant-ter-zee buiten dienst (afkorting: b.d.). Ze hebben in phoney wars (ook: een drôle de guerre) gediend en in WO II [wee-oo-twee]: dat was op zich geen ABC-oorlog. Ik vind 'the war to end all wars' een rare uitdrukking. Geef mij maar pacifisme dat streeft naar de pax of treuga Dei. De paxzalvers mag ik niet.

9. Onderwijs leidt (!) [wie valt, lijdt ... aan amnesie] tot vooruitgang: van iederwijs en jenaplanscholen tot Bijbelonderwijs en bama- of bachelor-masterstructuur. Is ckv een onderdeel van het cpe? Moet een docent de didaxologie beheersen? Wat is de effectus civilis van een diploma? En wat bedoelen de Vlamingen met ex-cathedraonderwijs? In Suriname heb je gloscholen. De IB-groep is opgegaan in de DUO. Wij hebben op de basisschool een ib'er. Ik heb het jus docendi in k en o. Een witgehandschoende asymptoot hoort thuis op de (vroegere) Koninklijke Militaire Academie in het Kasteel van Breda. Ook daar hebben ze uhd's, ud's en td's (toegevoegd docenten).