maandag 10 oktober 2016

Dictee maandag 10 okt 2016 (1): dictee VOKU Uden 2016 [960]

Dictee - dictees [960]

Dictee VOKU (Vrouwen Vormings en Ontmoetingskring Uden) op 7-9-2016

(Auteur: Ans van den Broek, voorlezer: burgemeester Hellegers)

1. Op de fiets zijn Nederlanders in hun element. En tegelijkertijd doen ze iets aan hun conditie. Haal diep adem, ruik de zuivere lucht en trap stevig door. Fietsen: goed voor u!

2. Door de eeuwen heen heeft Nederland vluchtelingen opgevangen en mensen opgenomen die hier werk zochten. Daaraan ontleende het de naam een gastvrij en tolerant land te zijn.

3. Er gaat zeker heel wat geld naar al die leden van het Koninklijk Huis? Accepteert de bevolking dat? Ze ontvangen inderdaad jaarlijks miljoenen aan 'uitkeringen', zoals dat heet.

4. Ari is morgen jarig. Hij wordt vier, dus hij mag naar de basisschool. Ik kwam de buren tegen, die heb ik om advies gevraagd. De buurvrouw raadde een katholieke school in de buurt aan, waar hun zoon ook op zit.

5. Door Nederland stromen de Maas, de Waal en de Rijn. Zij delen het land in twee├źn: je hebt Nederland van boven de rivieren en het Nederland van beneden de rivieren. In het katholieke zuiden zijn de mensen open en hartelijk.

6. "En, hoe heet ze? Roos? Mooie naam, hoor. Ik kom gauw kijken!" Mijn collega heeft eergisteren een dochter gekregen. Morgen zal ik het geboortekaartje wel in de bus vinden.

7. Zag u vanuit het vliegtuig die lijn tussen Friesland en Noord-Holland? Dat is de Afsluitdijk. Hiermee werd die zee in 1932 afgesloten, omdat hij te gevaarlijk was. Zo ontstond het IJsselmeer.

8. Van welke politieke kleur is de regering de laatste jaren? Zijn de socialisten aan de macht, de christendemocraten, of de liberalen? Zoals bekend heeft geen enkele partij de meerderheid.

9. Een kwart verlaat de school zonder diploma. Het onderwijs schijnt te weinig praktijkgericht te zijn. Het sluit niet aan bij hun aanleg en interesse. Zonder schooldiploma komen ze niet ver.

10. Geboren in Nassau, Duitsland, erft hij van een Franse neef de titel 'Prins van Oranje'. Hij wordt in Brussel opgevoed om de Spaanse koning te vertegenwoordigen in de Lage Landen.