maandag 6 juli 2015

Dictee maandag 06 juli 2015 (3): dictee 844 (2) [680]

Dictee - dictees [680]

Dictee 844, alinea 4 t/m 6.

4. Op Tisja Beav wordt een joodse vastendag ter herinnering van de verwoesting van de tempel gehouden. Kijk, daar doet hij weer een van zijn tours de passe-passe. Tourner casaque is de huik naar de wind hangen. Huig- of amandelhockey, doe je dat met de huig-r? Tous frais faits werd hij vrijgelaten. Echtelieden moeten elkaar vrijlaten. Zijn trac leverde hem veel tracasserieën op. Op elke deur was een tract geplakt. Een traditional is een derby, zoals vroeger Feyenoord-Sparta. Een trainee vind je op een stagiaireplaats, een trainee in een theater. Een trait-d'union is een koppelteken, een trade-union een Engelse vakvereniging. Een verzameling gelijkmiddelpuntige (concentrische) cirkels heeft de stralen (radii) als trajectoriën.

5. Hij heeft dat buitenraam in arren moede maar getralied. De traminer komt uit Zuid-Tirol, de gewürztraminer uit de Elzas. Een Tyrolienne is een Tiroolse. De trampkapitein kon de vamp niet weerstaan. De soldaten moesten de trancheeën in. De Griekse lening werd in tranches terugbetaald. Als in trance liet hij de trance over zich heen komen. Ze lieten het maar over zich heen komen. De omstanders moesten een goed heenkomen zoeken. Dit is een transitoire [oo] bepaling. Hij komt uit Transsylvanië. De transoceanische telegraafkabels waren kwetsbaar. Zo'n DAF'je had een traploze aandrijving. Een ervaren trapper zette nog net geen boobytraps.

6. Die trashy trash kon zo op de schroothoop. De travo repareerde de trafo. Een travellercheque [GB] is niet veilig. Ze was een trees van een canadel. Wat zegt de Trekhondenwet over trekkebenende trekhonden? Bij gymnastiek staat er voor de kast een tremplin. De keizer kon een treuga Dei, een godsvrede, instellen. Wat doet een treuhänder? Tria juncta in uno: geloof, hoop en liefde? Trichinose is de trichinenziekte. Gisteren was het zondag trinitatis. Een trojan is een Trojan horse. Bij troqueren is geen geld nodig. Ik hou van je, trotz alledem. Het juweel woog 3 troyounce (afkorting oz). Een truïsme is een waarheid als een koe. Een truqueur en een truqueuse kunnen goed trukeren. Jullie krijgen morgen alleen maar caesarsalade.