maandag 6 juli 2015

0680 Dictee maandag 06 juli 2015 (3): dictee 844 (deel 2) √

Dictee - dictees [0680]

Oefendictee 844 (deel 2)

Dictee 844, alinea 4 t/m 6.

4. Op Tisja Beav wordt een joodse vastendag ter herinnering van de verwoesting van de tempel gehouden. Kijk, daar doet hij weer een van zijn tours de passe-passe [goocheltrucs]. Tourner casaque is de huik naar de wind hangen. Huig- of amandelhockey [tongzoenen], doe je dat met de huig-r? Tous frais faits [na betaling van alle onkosten] werd hij vrijgelaten. Echtelieden moeten elkaar vrijlaten. Zijn trac [plankenkoorts] leverde hem veel tracasserieën [plagerij, gezeur] op. Op elke deur was een tract [pamflet] geplakt. Een traditional is een derby, zoals vroeger Feyenoord-Sparta. Een trainee [tree-nie] vind je op een stagiaireplaats, een trainee [trèh-nee - rij lampjes] in een theater. Een trait-d'union is een koppelteken, een trade-union een Engelse vakvereniging. Een verzameling gelijkmiddelpuntige (concentrische) cirkels heeft de stralen (radii of radiussen, enk. radius) als trajectoriën [snijden elk exemplaar - in dit geval - loodrecht].

5. Hij heeft dat buitenraam in arren moede maar getralied. De traminer komt uit Zuid-Tirol, de gewürztraminer uit de Elzas. Een Tyrolienne is een Tiroolse. De trampkapitein [schip wilde vaart] kon de vamp [èh/ah] niet weerstaan. De soldaten moesten de trancheeën [loopgraaf] in. De Griekse lening werd in tranches terugbetaald. Als in trance liet hij de trance [type housemuziek] over zich heen komen. Ze lieten het maar over zich heen komen. De omstanders moesten een goed heenkomen zoeken. Dit is een transitoire [oo] bepaling. Hij komt uit Transsylvanië. De transoceanische telegraafkabels zijn kwetsbaar. Zo'n DAF'je had een traploze aandrijving. Een ervaren trapper [vallenzetter] zette nog net geen boobytraps.

6. Die trashy [waardeloos] trash [rotzooi] kon zo op de schroothoop. De travo [travestiet] repareerde de trafo [transformator]. Een travellercheque [GB, VD ook: + s] is niet veilig. Ze was een trees [ook: treze, vrouw, meisje] van een canadel [meisje, 1945, met Canadese soldaten]. Wat zegt de Trekhondenwet over trekkebenende trekhonden? Niets. Bij gymnastiek staat er voor de kast een tremplin [springplank]. De keizer kon een treuga Dei, een godsvrede, instellen. Wat doet een treuhänder [bewind voeren, bewindvoerder zijn]? Tria juncta in uno: geloof, hoop en liefde? Trichinose is de trichinenziekte. Gisteren was het zondag trinitatis [
eer­ste zon­dag na Pink­ste­ren = Drievuldigheidszondag]. Een trojan is een Trojan horse. Bij troqueren [ruilhandel] is geen geld nodig. Ik hou van je, trotz alledem [ondanks alles]. Het juweel woog 3 troyounce (afkorting oz = ounce). Een truïsme is een waarheid als een koe. Een truqueur en een truqueuse kunnen goed trukeren. Jullie krijgen morgen alleen maar caesarsalade.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten