zondag 5 juli 2015

Dictee maandag 06 juli 2015 (1): dictee Ditjes en datjes (44) [678]

Dictee - dictees [678]

Ditjes en datjes (44)

A. Verdwenen uit VD: keule (bonenkruid), witte kiek (knoflookkruid), klaspis (gemene boerenkers), klitsklezoor (metselsteen met halve breedte en volle lengte, wel nog aanwezig: klisklezoor), klinge (kleefkruid), centifolie (honderdbladige roos, koolroos, provincieroos), koorlucida (gebrandschilderde koorvensters), kousen-en-schoentjes (rolklaver) en blauwe kraaltjes (druifhyacint).
B. Opgelet: ryaknoopwerk, sudanknoopwerk en smyrnaknoopwerk moet met een kleine letter!
C. De moerasaloë (krabbenscheer) is uit VD 2015 verbannen, net als het monalisa-effect.
D. Aanpassing: (VD) het meervoud van decemvir is naast decemviri niet meer decemviren, maar decemvirs.
E. Was voorheen bij VD iemand uit Piemonte een Piëmontees, thans is dat de (gewone) Piemontees (net als de taal).
F. Was lamsoor voorheen ook nog de brave hendrik, thans is die betekenis verdwenen.
G. Had mesostichon als onjuist meervoud mesostichonta, nu worden de juiste meervoudsvormen mesostichons en mesosticha vermeld!
H. Bij koningin staat: koningin van de Maas en bij Maas: Koningin van de Maas. Hopelijk gaat VD daar ook iets aan doen!
I. Zojuist (05 juli 2015) aan de 'members' van de maillijst 'Annotaties' verzonden verzamelbestand oefendictees 000-100 plus alle dictees 000-100 los. Toelichting: Johan de Boer verdient veel credits. Hij heeft ooit al de eerste 500 oefendictees acribisch gecontroleerd. Nu is hij samen met mij weer vooraan begonnen. Zelf heb ik nog eenmaal 000-100 heel secuur doorgenomen. Als er nu nog fouten in staan, weet ik het ook niet meer. Indien toch, meldt u ze.  Zo heb ik bijv. nog 'coulombtje' in orde gemaakt. Kan best dat het in een van de deelverzamelingen al OK was. Ik heb de controle in het verzamelbestand gedaan en daarna elk dictee weer teruggekopieerd naar het losse dictee. Die kloppen dus in principe met het verzamelbestand, met dien verstande, dat de marges weleens niet klopten, waardoor een minimale lay-outafwijking kan zijn ontstaan. We hebben dus nu als basis verzamelbestand 000-100 en de losse dictees 000-100. Zo ga ik het ook doen met 101-200 (verzamelbestand en dan terugkopiëren). We zijn al bij 187 ... NB Alles wat u nog op het gebied van 000-100 hebt, kunt u dus gerust weggooien!