maandag 20 juli 2015

0688 Dictee maandag 20 juli 2015 (2): dictee 845 (deel 2) √

Dictee - dictees [0688]

Oefendictee 845 (deel 2)

Dictee 845, alinea 4 t/m 6.

4. Hij was allang blij dat hij het niet gedaan had. Is een oud-algemeensecretaris net zoiets als een oud-secretaris-generaal? Ik had algauw door dat hij het al gauw zou laten afweten. Bankverzekeringen is allfinanz, bancassurance. Uit de aluminiumfolie ging het direct in de aluminium pan. Toen het alltime high optrad, droeg hij zijn allseason aloha-T-shirt. Hoe was het ook alweer: aap, noot, …? Zo'n fiets is geen allehensje [niet voor iedereen bestemd]. Waar slaat dat trouwens op: alle hens aan dek? Het was zonder meer allerallergênantst, zoals hij allerbelabberdst en allerbekrompenst woonde. Hij pronkte met zijn allweather. In allerijl, in aller haast, heeft hij het lootje (ook: loodje) in het bovenste bureaulaatje gelegd. Een skiester die skiet, is niet altijd een skister. Allahoe akbar [moslims: God is de grootste]!

5. Vergelijk de laatste zin maar eens met macraméwedstrijd en macrameewedstrijd. Is dat een ananas of een rammenas? Continuïteit wordt op prijs gesteld. Een ambidexter vertoont sinistro- en dextromanie [links- en rechtshandigheid]. Is voor de bereiding van ambrozijn [godenspijs en -drank, overheerlijk eten] ambrosia [plant. mycelium van schimmels] nodig? Nee, dus. Hij is bekend als annalistenanalist. Anonymi gaan onder in het anonimaat. De computerterm A/N staat voor alfanumeriek. De Française danste de française, de Anglaise [2015] de anglaise. Helpt hydrotherapie [water als geneesmiddel] bij hidrosis [zweetafscheiding] of anhidrose [ontbreken zweetsecretie]? In het persbericht is de dader via daderinitialen geanonimiseerd.

6. Verwar de adjectiva 'androgyn' [tweeslachtig] en 'androgeen' [mannelijke geslachtshormonen als testosteron] maar liever niet. Voor elkaar zijn christenen en moslims andersgelovenden. Deze prulpoëet produceert amphigouri's [2020, nietszeggend gedicht]. In deze clinic wordt het begrip 'anticlinaal' klinisch geanalyseerd. Die anthologist heeft al heel wat gebloemleesd. Het antiamerikanisme is
anti-Amerikaans. Helpt een filet americain tegen de mal américain, de dysthymie? Deze amulet zou bijzonder apotropaeïsch [bezwerend] werken. De afroditische mysteriën hebben betrekking op Aphrodite. Uw aanwezigheid was à ravir [verrukkelijk]. Hij was apezat, stomdronken. De Apache-indianen dansten vaak de apachedans. Met antropofagen [menseneter] in de buurt kun je wel een anxiolyticum [angstwerend middel] gebruiken. Apperpo, ik heb je toch niet van je à propos gebracht?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten