maandag 6 juli 2015

Dictee maandag 06 juli 2015 (2): dictee 844 (1) [679]

Dictee - dictees [679]

Dictee 844, alinea 1 t/m 3.

1. Het thulium is element 69. Een thumbdrive is een flashgeheugen. Thymussen zijn zwezeriken. Een tic douloureux betreft zenuwpijn in het aangezicht, een tic convulsif kan door het syndroom van Gilles de la Tourette, het gilles-de-la-tourettesyndroom, het tourettesyndroom, veroorzaakt worden. Een tige verlengt een pijpenkop. Boeren en burgers vormen de derde stand, de Tiers-Etat. Morgen is ook nog tijds genoeg. Ik heb tijdenlang over de tijdeloze eeuwigheid nagedacht. Hij toog naar de toog. We moeten tijlijk opstaan. Tike is zekere versneden opium. De tijmereprijs is geen lauwerkrans. Hij voelde zich tiptop na de tipsy cake. De tisanethee smaakte goed. Tisja Beav is de joodse vastendag ter herinnering aan de verwoesting van de tempel.

2. Geef eens een voorbeeld van zo'n timocratie. Een Tj-biljet is in Nederland een teruggavenbiljet jongeren. De T-kaart is een radkaart, een middeleeuws type van wereldkaart. Een tobogan is een slee. De toe komt straks. De toean bezat een toekan. Jullie zullen wel toe zijn aan een break. Avondkleding is toilette de soirée. Tommy Atkins, prototype van de Britse soldaat, de tommy, heeft Nederland mede bevrijd. De Rabobank is too big to fail, een verkiezingsuitslag is soms too close to call. Dat bericht is too good to be true. In toppaazen zie je weinig topaas. De tootsie struikelde over haar stiletto's. Hij is typebeheerder bij de drukkerij. Voorbeelden van extensies zijn txt, rtf, doc en andere. Een khimar bedekt minder dan een gimar.

3. Goethe was de olympiër van Weimar. Ik vind jou toppiejoppie. Is zo'n torsadenlas moeilijk te maken? Dat is nog tot daar aan toe. Tot zover kan ik het volgen. Het weerzien was touchant. Zij is een touchy
kruidje-roer-mij-niet. Bij overdaad denk je weleens 'toujours perdrix'. Hij mag zich nu derdeklashavist (3e klashavist) noemen. Bij 'distantie' hoort het werkwoord 'distantiëren'. Ik dacht bij 'kathaar' aan 'heiden', maar het heeft meer connecties met 'ketter', iemand met afwijkende geloofsopvattingen. Die dooie pier van een doodaas was te beroerd om even naar de dodaars te kijken. Een breitaak is geen vaartuig. De Goereese ontmoette de Qatarese in onze overzeese gebiedsdelen. Bij Toutatis mochten we op de touter.