maandag 22 april 2013

0086 Dictee woensdag 08 mei 2013 (3): de eerste ratings √

Woensdag 08 mei 2013 (3): Dictee – ratings (1)

GDNT Den Haag op tv * * * *
Pluspunten: vaak gehouden (al 23 keer), organisatie perfect, mooie tekst, altijd lastig, veel deelnemers voor de tv en er is ook een Kinderdictee.
 
Minpunten: geen volledige uitleg na het dictee, de jury weet telkenjare weer enkele 'omstreden' (qua spelling) woorden of uitdrukkingen op te nemen, het voorlezen is buitengewoon matig (maar men wil begrijpelijk BN'ers en BV's hebben), de voorronde selecteert nauwelijks op kwaliteit en je mag maar 1 x meedoen. Het is dus niet jaarlijks de competitie van de beste Vlaamse en Nederlandse spellers (zoals het Davidsfondsdictee dat voorheen wel was), geen discussie mogelijk (hier wel begrijpelijk i.v.m. tv-uitzending).
 
Rating: Rdr 4, vier sterren.

Groot Deventer Dictee * * * *
 
Pluspunten: vaak gehouden (al 13 maal), invuldictee op 2 niveaus, ook nog een Kinderdictee, perfecte teksten (dus ook vrijwel geen discussie mogelijk), steeds een geweldig verhaal, heel moeilijk, redelijk voorgelezen en kleine 100 deelnemers.
 
Minpunten: Zonder de volgende twee minpuntjes, zou Deventer zonder meer op 5 sterren eindigen, echter: het dictee wordt na afloop niet besproken en er worden te veel fouten in de correctie gemaakt (weet ik uit herhaalde ervaring). De reden van beide zaken is bekend: het (voormalige) stadhuis moet op een zeker tijdstip ontruimd zijn i.v.m. Arbowet, etc. Wel jammer voor Deventer!
 
Rating: Rdr 4, vier sterren.

Putten: -
 
Pluspunten: gezellig evangelisch dictee t.b.v. de stichting Hart voor Israël, wordt al jaren gehouden.
 
Minpunten: het dictee wordt niet besproken, de jury is buitengewoon autoritair en volledig ongevoelig voor de inbreng van de specialisten achteraf, die het écht beter weten … In het dictee van 2013 trof ik 10 echte fouten aan en (minstens) 5 aanvechtbare schrijfwijzen: ja, dan blijven er weinig tot in dit geval geen sterren over, helaas.
 
Rating: Rdr 0, nul sterren.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten