zondag 14 april 2013

0078 Dictee woensdag 24 april 2013 (2): Dictee Breskens - sfeerverslag √

Woensdag 24 april 2013 (2): Dictee Breskens - sfeerverslag

Op 13 april verzamelden zich 36 dicteedeelnemers voor een inspannende, maar leuke en zeker leerzame middag, mede mogelijk gemaakt door sponsoren J&B, Jumbo en Bruna. Bijgaand een sfeertekening, elders een verslag en de teksten van de dictees. Vanaf half twee begonnen de dicteeërs binnen te druppelen. Het Visserijmuseum had hen een warme ontvangst bereid. Na een kop koffie en thee en het vervullen van de administratieve handelingen kon het dictee beginnen. Leuk was dat burgemeester Jacques Suurmond van Sluis ook aanwezig wilde zijn, sterker nog: hij streed zelfs mee bij de Liefhebbers (en helemaal niet slecht!). Overall waren er van de 36 deelnemers 16 Vlamingen en 20 Hollanders, maar dat kwam vooral omdat alle 9 Beginners Hollanders waren: van de 16 Specialisten waren er maar liefst 11 (!) Vlaming, en dus 5 Hollander, en bij de 11 Liefhebbers was er een redelijk evenwicht van 5 Vlamingen en 6 Hollanders.

Zie voor de teksten en de 100 + 50 + 50 = 200 invulwoorden de dictees zelf. Bij de Specialisten was een heerlijke tongbreker 'sexy sekssextetten' en bij de Liefhebbers 'sjofele shovelchauffeur'. Bij de Beginners zorgden havoër, vwo'er en apegapen voor de nodige problemen. Het voorlezen duurde toch al met al meer dan een uur (en toch bleef het muisstil). Hanneke Leentfaar heeft alles (bijna) perfect voorgedragen. Na een kleine pauze om nieuwe koffie en thee te halen (helemaal aan het eind was er zelfs nog een glaasje wijn!) hebben de Specialisten hun werk onderling nagekeken. De Liefhebbers en de Beginners keken hun werk ook onderling na onder leiding van Rein Leentfaar, met hier en daar nog een woordje uitleg, waaróm je iets schreef, zoals je dat moest schrijven.

Enfin, om kwart over vier was de uitslag daar. Burgemeester Suurmond gaf vooral onze verre bezoekers nog een leuk woordje over de gemeente Sluis mee. Hij reikte de prijzen uit. Hoewel de 'eer' om hoog te eindigen vele malen meer telt dan de prijsjes, waren er toch voor elke categorie 5 prijsjes, waarbij nog speciaal vermeld moet worden Tanisha Koekkoek uit Kloosterzande, die als 12-jarige in het voor haar beslist niet eenvoudige Beginnersdictee 'maar' 25 fouten maakte. Beter gezegd: ze had toch maar liefst 25 woorden goed van de 50! Voor haar was er nog een speciaal prijsje. 

Na het al genoemde drankje konden de meeste deelnemers goedgemutst huiswaarts keren. Voor zover ik dat kon beoordelen was iedereen zeer tevreden en is er geen wanklank gehoord. Na afloop zijn bijna 20 deelnemers nog wezen eten bij onze sponsor J&B. Als u dit leest en denkt: volgend jaar moet ik ook maar eens meedoen bij de Beginners (andere categorieën mag natuurlijk ook!), schroom dan niet en noteer vast zaterdag 10 mei 2014, 14.00 uur (inloop) in De Ontmoeting, Dorpsstraat 50, Breskens, in uw agenda.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten