vrijdag 5 april 2013

0075 Dictee woensdag 17 april 2013 (2): Dictee Venlo 4 april √

Woensdag 17 april 2013 (2): Dictee Venlo 4 april

Een echt specialistendictee. Als ik meegedaan zou hebben, had ik wellicht de schade tot enkele fouten kunnen beperken (in ieder geval minder dan 5)!

Wake-upcall (titel)

1. Volgens velen gingen de Maya’s, een welbekend indianenvolk dat onder meer resideerde in Yucatán, ervan uit dat de wereld op 21 december 2012 ten onder zou gaan aan een reeks apocalyptische gebeurtenissen: tsunami’s, vulkaanerupties,
9.0-op-de-schaal-van-Richteraardbevingen en asteroïdenregens zouden de mensheid permanent elimineren.
 

2. Sommige mensen, die ook bekendstonden als doomsdaygelovers, introduceerden de Mayatheorieën met lucullisch veel poeha en debateten erop los. Zij beschouwden Steylse [dorp in de gemeente Venlo] whatsappende gangnamstijldansers, project X-feesten, Badr Hariopstootjes en andere misère als de immanente voorbodes van een ophanden zijnde wereldannihilatie.
 

3. Een handjevol wetenschappers zag het geschetste scenario niet zo ravenzwart in; enkelen van hen verwoordden het aldus: "De Maya’s waren niet zo van de gründlichkeit, wat moge blijken uit het feit dat ze in hun calculaties rigoureuze flaters hebben geslagen."
 

4. Andere academici, allen doctor-, master- of doctorandustiteldragers, postuleerden dat de gerenommeerde vroegeenentwintigste-eeuwse decemberdatum niet een naderende götterdämmerung zou indiceren, maar dat de aartsegoïstische mensheid over zou gaan op een superbe bewustzijnsniveau, iets wat meer spiritualiteit, de-individualisatie, een opgekalefaterd of geüpgraded empathisch vermogen en intiemere tête-à-têtes teweeg zou moeten brengen.
 

5. De laatstgenoemde wetenschappers werden echter niet overladen met loftuitingen; de wereld was weliswaar niet vergaan, maar door de onvermijdelijke associatie met newagefilosofieën kreeg men beduidend minder complimenten dan bijvoorbeeld de ontdekkers van de uit het Sanskriet afkomstige svarabhaktivocaal, een term die heden ten dage nog frequent in wetenschappelijk-linguïstische publicaties wordt gehanteerd.
 

6. Hoe het ook zij: de verrassing was ontzaglijk toen de wereld niet ten einde was op 22 december. De initiële angst van velen bleek warempel even ongefundeerd als hexakosioihexekontahexafobie [angst voor het (Bijbelse) getal 666].
 

7. Sommigen raakten zo verrukt door hun in leven zijn, dat zij zich naar verluidt verloren in het jureren bij  miss-wet-T-shirtselecties; andere lieden zorgden voor ware kakofonieën door spartaans op eucalyptushouten didgeridoos of WK 2010-vuvuzela’s te trompetteren.

8. Desalniettemin heeft de Mayaprofetie gediend als een serieuze wake-upcall, want hoe je het ook wendt of keert: de mensheid heeft de destructie overleefd en dientengevolge een niet te veronachtzamen kans gekregen voor contemplatie en zelfontplooiing.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten