zondag 21 april 2013

0085 Dictee woensdag 08 mei 2013 (2): classificatie √

Woensdag 08 mei 2013 (2): Dictee – classificatie

Wil je weten hoe goed en betrouwbaar een bank is, dan moet je kijken naar hun zogenaamde rating. De meest bekende beoordelaars zijn  Moody's en Standard & Poor's. Ik zal de komende tijd veel Nederlandse dictees classificeren. Eenieder die het met mijn beoordelingen niet eens is, mag reageren. In uitzonderlijke gevallen zal dat dan tot (kleine) aanpassingen leiden. Ik ga aan dictees 0 tot en met 5 sterren (* * * * *) uitdelen.

Waar let ik op? (Rdr 5 = vijf sterren - * * * * * - in Reins dicteerating.)

1. Heeft het dictee al een traditie (hoe vaker, hoe beter, minstens 3 maal).

2. Was de organisatie perfect, was het gezellig, was er een nevenprogramma?

3. Kwamen woorden en uitdrukkingen voor buiten VD en GB? Zo ja, en vooral bij veel plaatselijke termen, dan wordt dat negatief beoordeeld. Zijn de spelregels (GB, VD, etc.) goed duidelijk gemaakt en ook goed aangehouden? Dictees met meer fouten in één woord scoren in principe lager dan die met maximaal 1 fout per (invul)woord of -plaats.

4. Was het een leuke tekst met leuke vondsten? Zaten er geen fouten in? Elke 1 of 2 fouten kosten toch wel een ster!

5. Hoe moeilijk was het dictee? Maken de specialisten er (in principe) nul fouten in, dan is het een 'gemiddeld' dictee. Bedoeld zijn de gemiddelde specialisten en niet de superspecialisten, wat dat dan ook mogen zijn!

6. Werd er goed voorgelezen? Vergeten wordt weleens dat dit minstens even belangrijk is als het (goed) samenstellen van een dictee. Ook een goede akoestiek is héél belangrijk. Steeds herhalen van kleine stukjes. Bij invuldictee: woord voor woord!

7. Of het een meeschrijfdictee is of een invuldictee, maakt voor de beoordeling niet uit.

8. Hoeveel deelnemers waren er? Grote aantallen worden als pluspunt gezien.

9. Was het dictee op meerdere niveaus? Zo ja, dan is dat een pluspunt.

10. Was er een voorronde? Zo ja, is er dan puur op kwaliteit geselecteerd?

11. Was het een lokaal dictee of kon 'heel Nederland en Vlaanderen', desnoods in een aparte categorie of buiten mededinging meedoen?

12. Was de correctie goed georganiseerd? Het onderling nakijken geeft risico's maar als de jury zich na afloop daarvan nog over de beste dictees buigt, is daar op zich niets tegen. Is er goed gecorrigeerd? Was de uitslag snel (genoeg) bekend? Liefst binnen een half uur, bij problemen en grote aantallen maximaal een uur, maar dat is wel lang. In principe wordt een onafhankelijke jurering, mits kwalitatief goed uitgevoerd, net iets hoger gewaardeerd.

13. Staat de jury open voor discussie? Pluspunt. Zo niet: teken van zwakte. Als meerdere dicteetijgers iets vinden is dat meestal echt wel waar.

14. Wordt het dictee besproken, zodat men er iets van kan leren? Absolute must. Zo niet: teken van zwakte. En wel deskundig (!) bespreken, want daar schort het ook nog weleens aan!

15. Krijgen de deelnemers hun werk mee én de correcte tekst? Zo nee: minpuntje. Men moet ter plekke kunnen zien wat er fout was, dat heeft het meeste effect. Het later opzoeken op internet of krijgen van de tekst per e-mail is verwerpelijk!

16. Was de deelnameprijs acceptabel? Bij veel sponsordictees moet een individuele deelnemer wel tot 50 of 100 euro inleggen. Dat is niet acceptabel (minpunt). Een individuele grens van 25 euro mag niet overschreden worden!

Heb je nog suggesties of aanvullingen? Laat het me weten: rein@dictees.nl [2020: dit mailadres bestaat niet meer!]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten