dinsdag 30 april 2013

0090 Dictee woensdag 15 mei 2013 (2): ratings (5) √

Woensdag 15 mei 2013 (2): Dictee - ratings (5) 

Tilburg 2College – Goededoelendictee * * 

Uitgangspunt: 3 sterren (leuke en uitdagende tekst) 

Pluspunten: leuke tekst, al voor de 16e keer (!), redelijk aantal deelnemers (40), het was gezellig, organisatie goed, met name het corrigeren: na blok 1 en 2 ophalen en (vast) nakijken, 3 en 4 idem, 5 en 6 idem, weinig woorden van buiten de woordenboeken, tekst werd achteraf meegegeven. 

Minpunten: slechts in één categorie, heel jammer dat er de laatste jaren toch steeds 3 of 4 fouten in de tekst zaten (laat het dictee even door experts controleren!), de auteur las het dictee heel matig voor (zou hij door een ander moeten laten doen), discussie over de fouten die er echt waren, was eigenlijk niet mogelijk (wel diapresentatie en bespreking). 

Rating: Rdr 2 (2 sterren)

Oostvoorne (Rotary Brielle) * * 

Uitgangspunt: 3 sterren (modaal dictee) 

Pluspunten: redelijke tekst, 7e keer alweer, 50 deelnemers, gezellig gebeuren, voorlezen was redelijk goed. 

Minpunten: slechts in één categorie, door veel plaatselijke termen toch vooral een lokaal dictee, al telden de plaatselijke termen naar willekeur wel of niet mee, altijd wel 1 of 2 foutjes (ondanks kennelijk controle voor Onze Taal), de jury is niet voor discussie vatbaar, dictee werd niet besproken, verder niet echt moeilijk, er werd na afloop geen correcte tekst meegegeven. 

Rating: Rdr 2 (2 sterren).

Leids Dictee (Selexyz, Leidsch Dagblad) * 

Uitgangspunt 3 sterren (modaal dictee) 

Pluspunten: lokale tekst, alweer voor de 8e keer (opgesteld door drie journalisten), altijd een gezellige bijeenkomst, dictee wel globaal besproken en tekst uitgereikt aan deelnemers, voorlezen redelijk.

Minpunten: altijd een heel plaatselijke tekst, met (veel te) veel plaatselijke termen en uitdrukkingen, en ondanks de bemoeienis van het INL toch ook altijd nog wel een enkel foutje, de jury staat niet open voor discussie, correctie was matig. 

Rating: Rdr 1 (1 ster)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten