maandag 15 april 2013

0082 Dictee woensdag 01 mei 2013 (2): Specialisten Breskens (deel 2) √

Woensdag 01 mei 2013 (2): Dictee Specialisten Breskens (deel 2)

Hierbij het (eerste) vervolg (en dus: deel 2).

3. Godsdienst. Een Talmoedhogeschool (orthodox-joodse theologische school, jesjieve), alwaar men de studielast doseert en Misjnaïsch Hebreeuws onderwijst. Ze eten daar gefilte fisj, leren dat Asjkenazim wel en Sefardim niet uit Midden- en Oost-Europa komen en hoe een chassene dient te verlopen.

4. Toerisme. Via het wereldwijde web lokken wij eco- en relitoeristen hiernaartoe. Het VVV-kantoor kan de transfers (met Brugge en Gent hebben we partnerdeals) en vouchers niet aangesleept krijgen. De heen-en-weer tussen Breskens en Vlissingen is een must; drones waken over onze veiligheid, net als de heilige hermandad.

5. Sport. Jeu-de-boulers spelen hier in een competitie jeu de boules. Menigeen croquette dat het een lieve lust was, in het bestuur werd er gewheeld en gedeald, de opstellingen werden via xeroxjes verspreid, en de kinderen ganzenbordden, mens-erger-je-nietten of beoefenden het touwtjespringen. En er zaten ook nog yahtzeeërs tussen.

6. Cultuur. Die gaat in Noordoost-West-Zeeuws-Vlaanderen de pan uit swingen. Wasboetseerkunst (nee, niet de vroegere!) floreert, de virtuositeit van het vorticisme kent men niet meer, de angry young man's kont gooit men hier regelmatig tegen de krib en Picasso's gaan evenals strads als zoete broodjes smos over de toonbank.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten