zaterdag 30 maart 2024

3599 Dictee maandag 25-03-2024 (1) – dictee Oefendictee maart 2024 (7), tevens Dictee van de Dag 1155

Dictee – dictees [3599]

Oefendictee maart 2024 (7)

1. Verder vanaf abyssaal en Ac (blz. 410). Acht achtse is een (één) hele. Leuk: acht hoog [vgl. driehoog en 1-hoog] lijkt aan elkaar te moeten, maar komt van het ww. hoogachten … De ACE-remmer [remmer van angiotensine-converterend enzym) is een medicijn tegen hoge bloeddruk. Een ADD’er lijdt aan Attention Deficit Disorder. Met addison heb je de ziekte van Addison (een auto-immuunziekte). De ACLVB is de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België. ACMV = Advies en Controle inzake Milieu en Veiligheid. De ACOD is in BE de Algemene Centrale der Openbare Diensten (socialistische ambtenarenvakbond). Het ACW was het Algemeen Christelijk Werknemersverbond. Zij draagt een A-cup. De Adek is de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ook: Adekus). Ad hanc vocem is naar deze stem. ADIV is in BE Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst).

2. Ad fontes betekent: naar de bronnen. Het ADH is medisch het antidiuretisch hormoon. Met adh wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedoeld. De adl zijn de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Een adjuvans/t is een stof die, zonder zelf werkzaam te zijn, de werking van een geneesmiddel ondersteunt. Hier, op pagina 502 overgeschakeld van zoeken naar * op A* (1651 pp. – bij de overstap op A*-pagina 486 – administratiefrechtelijk). Adob is kunstmest en adobe klei. Dé voetbalclub uit Athene is AEK. In Suriname heb je het Advertentieblad. Het Adoptieverdrag is internationaal. De Airbnb-economie leidt tot airbnb’en. Allo is een aansporing. De AFZ is de Afdeling Forensische Zorg. Een agilitywedstrijd is er voor honden (wendbaarheid). AIH is auto-immuunhepatitis (auto-immuunleverontsteking).

3. Een apo is een arbeidsplaatsenovereenkomst. Het AOV is in SR het Algemeen Oudedagsvoorzieningsfonds. Hou op met dat als-alsgedoe. Een apa is een afzelia en een APA is in BE een algemeen plan van aanleg. Wie ken jij van die Amnestyvoormannen? De AMS was de Algemene Middelbare School. Amto is een taal. Een Anansitori (verhaal) heeft de spin Anansi als hoofdpersoon, een anansitori is een verzonnen verhaal. Wat zou het angaravirus doen (bij pluimvee)? Het ANP is het Algemeen Nederlands Persbureau. Een ANPR-camera voorziet in automatische kentekenherkenning (Automatic Number Plate Recognition). Appconimie:
porte-manteauwoord van app en economie. Een endeldarmoperatie heet een abdomino perineale resectie (APR). Een arco is een Italiaanse strijkstok. De ARGO is in BE, historisch, de Autonome Raad voor het Gemeenschapsonderwijs.

4. De art povera is een zeker kunststroming (minimal art) – art-poverakunst. De ASFA is the Association of French Motorway Companies. In BE heb je aso-tso-bsoscholen. Een atrako [GB ook: c] is een gewelddadige roofoverval. De AVBB is de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België. De ABVZ-zorg valt onder de Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten. De AVG is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Europese privacywetgeving) = GDPR (General Data Protection Regulation). De AVI-niveaus slaan op Audio Video Interleaved, een bestandsformaat voor het opslaan van videobeelden. De AVP is de Arubaanse Volkspartij (Arubaanse politieke partij) en in NL de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De AVRO was een zendgemachtigde (nu: AVROTROS). De Avro was een Britse vliegtuigbouwer. Met ‘awel’ wordt ‘welnu’ aangeduid.

5. Papiaments (Papiamento): ‘awèl’ is ‘nou’. Axios is een Amerikaanse nieuwswebsite. (De) AZN is de Azerbeidzjaanse manat (munt), maar ook: Algemeen
Z
uid-Nederlands. Einde zoektocht A*, voorlopig wel genoeg! Nieuwste woorden (25-01-2024): TikTokjustitie (vermeende dader via sociale media aan de schandpaal nagelen), hygge (gezellig(heid)) en tantoe (in hoge mate). B*. De bachata is dansmuziek (bolero). Baggy trousers, een baggy broek, baggy pants. Het bao is het basisonderwijs. Het BAP is het bijzonder academisch personeel. Zij zingt in een barnumkoor [groot]. Een
BaZo-kaart slaat op de zorg in Suriname [vgl.
BAZO = Beste Alternatief Zonder Overeenkomst]. De BBL is de Bond Beter Leefmilieu. Een beehive is een bijenkorf. Betekenis b2a: business-to-administration, b2b:
business-to-business en b2c: business-to-consumer. Bête, bêter, bêtest.

6. Bhajans zijn hindoeliederen, bajans Russische knopaccordeons. De BGJG is de Bond van Grote en Jonge Gezinnen. Een BGL is een beschikking geen loonheffingen. De Bibob is de Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. De BIC is de Bank Identifier Code. De bigismadei is een Ouderendag in Suriname. Hij is een bijna-alleskunner. Het BIOS is het Basic Input Output System [VD: basis input/output system en ook: in NL Beleidsnota Informatievoorziening Openbare Sector]. Het BKR is het Bureau Kredietregistratie. Bij leven en welzijn: b.l.e.w. De BOB is de Bijzondere Opsporingsbrigade. De Boer is een Afrikaner. De BOG is het Bureau Openbare Gezondheidszorg. Een BPA is een Bijzonder Plan van Aanleg. Brada is broeder (SR), brafu is okersoep. Be right back: brb. De BRF is de Belgischer Rundfunk.

7. Brua is op de Antillen magie. Bruya is verward, chaotisch. Een bugru is een balletje onder de penis. B* (2400 pp.) af. Bewerkingstijd – bij optimale werkwijze (2 x Woordenlijst, oVD, Google) ca. 2 uur. C*. De CELAC is de Community of Latin American and Caribbean States. De CE-marketing betreft zaken die aan alle EU-eisen voldoen. De censo staat voor connecting energy solutions. Een cento is een gedicht samengesteld uit andere gedichten. Ceuta is een Spaanse exclave in Marokko. Het CIOT is het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie. De CIVD is de Commissie voor Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Einde C*. D*. Een DAB-toestel werkt met digital audio broadcasting. Het DAC is het Derde Arbeidscircuit. DAI (mv.) is/zijn een diffuse axonale beschadiging (Engels: diffuse axonal injury). De dedoso is een rouwceremonie (SR – is dedeoso een vormvariant?).

8. De daimethee wordt in christelijke religies gebruikt (vgl. ayahuasca). Een zekere taal is Dari. De dBa is de decibel adjusted (vgl. dBdecibel). Het dbso is het deeltijds beroepssecundair onderwijs. DEC is de Digital Equipment Corporation. Zij behoort bij De Groenen. Hij is deputé, zij deputee. De DIRV is de Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen. Met DMS wordt dimethylsulfide aangeduid. DO is ISO-landcode voor de Dominicaanse Republiek. Een doejong [dat in GB], doejoeng of dugong is een zeekoe. Wat zou een DVB-T-zender zijn? DVB-T betekent Digital Video Broadcasting Terrestrial en is de open standaard voor uitzending van digitale video met behulp van zendmasten (BE). De afko d.z. staat voor: dat zijn. De redactie pleegde een d.w.z.-invoeging [dat wil zeggen]. Dy staat voor element dysprosium (een lanthanoïde, atoomnummer 66). Einde D*.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten