zondag 31 maart 2024

3600 Dictee dinsdag 26-03-2024 (1) – dictee Oefendictee maart 2024 (8), tevens Dictee van de Dag 1156

Dictee – dictees [3600]

Oefendictee maart 2024 (8)

1. E* (705 pp.). Het duurde een tijdlang. Het e.k. is het eerste kwartier de EK de Eerste Kamer en de EK de/het Europese Kampioenschap(pen). Ga je ook naar die Ensortentoonstelling (Belgische kunstschilder)? Er is erbium (lanthanoïde, 68). De EAN-code betreft de European Article Numbering. Een eba is een eenmansvennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Het ebo is eenvoudig beroepsonderwijs[SR]. Een ebvba is een eenpersoons besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Het ecb is ethyleencopolymeerbitumen, de ECB is de Europese Centrale Bank. De ECD was de Economische Controledienst. De EER is de Europese Economische Ruimte. De egt? Nee: werkwoord eggen … De EIOPA is de European Insurance and Occupational Pensions Authority. Met het EMEA wordt Europe, Middle East en Africa bedoeld. De EMS is de enhanced messaging service. De EMU is de Europese Monetaire Unie.

2. De EPO is het European Patent Office (en ook: de elektronische publicatieomgeving). De ERP is de enterprise resource planning. De ERSB is de European Systemic Risk Board of de Entertainment Software Rating Board. Het eto is het eenvoudig technisch onderwijs. Het afkicken van een e-mailverslaving is e-toxen. Het
Eurodac-systeem betreft een centrale database met vingerafdrukken van asielzoekers en personen die illegaal de buitengrenzen van het Schengengebied hebben overschreden. In evc-traject staat evc voor erkenning van verworven competenties. Einde E*. Start F* (627 pp.). Het f5’en slaat op de F5-toets van het toetsenbord. Free alongside ship is f.a.s. De Fabergé-eieren zijn juwelen in de vorm van paaseieren. Wil je een filet d’Anvers een filet de Saxe of een filet de York? Folio afkorten met fo. Een FTE is een flight test engineer, een fte een
fulltime-equivalent.

3. Een Fuikdag is een drijvend festival in de Fuikbaai van Curaçao, op de eerste zondag in januari. Daar staat fut. voor: futurum. Een FARC-strijder behoort bij de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, een revolutionaire opstandelingenbeweging in Colombia. Een fbi is een fiscale beleggingsinstelling en de FBI het Federal Bureau of Investigation. Het FDF is het Front Démocratique des Francophones. De FIDE is de Fédération Internationale des Échecs. De frosé is een ingevroren drankje (frozen ro). Het FVD is het Forum voor Democratie. Het FWO is het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. De FYROM is de former Yugoslav Republic of Macedonia. For your information: fyi. Einde F*. Begin G* (1038 pp.). Ze hebben ge-BMX’t. Het GEB is het Gemeentelijk Energiebedrijf. Ik heb ooit nog ge-zzp’d. Bij G* ontbreekt het nodige: g, gaf, gaven, ge … Het lijkt me dat er meer woorden met ga… [ga*] zijn. Voorgelegd aan de Taalunie! Einde G*.

4. H* (1186 pp.). Heeft het H5N1-virus nog rondgewaard? Handelen is een kwestie van handling. Met een harrypotterbril op zat hij een Harry Potterboek te lezen. HAV t/m HGV zijn het hepatitis A-virus t/m het hepatitis G-virus. Het hiv is het human immunodeficiency virus. Het HPV is het humaan papillomavirus [VD ook:
HP-virus] of het Heilpedagogisch Verbond. Het HPV is 1) het herpes-simplexvirus, 2) de Hamburger Sport-Verein of 3) de Haagse Scheidsrechtersvereniging. Einde H*. Een HDMI is een high-definition multimedia interface. Het habboën doe je in een gemeenschap [Habbo] van tieners en jongvolwassenen. Een hadron is een deeltje van een subatomaire groep. Een hagro is een huisartsengroep. Een halon is een zekere koolwaterstof. *. Begin I* (800 pp.).

5. Een ib’er is een intern begeleider. De IBG is de Informatie Beheer Groep, IB-Groep. Bij een
i
csi-behandeling is er sprake van een intracytoplasmatische sperma-injectie. Ken je het IKEA-effect? Het ilo is het individueel landbouwonderwijs. Een ipa is een interprofessioneel akkoord. Het IKPO is het interparlementair koninkrijksoverleg. Wat is een IR-trein? Een isp is een internetserviceprovider. Tussenwerpsel: it sil heve. Intraveneus is iv. Een iva is een intern verzelfstandigd agentschap. Het ivo is het individueel voortgezet onderwijs. De IFAB is de International Football Association Board. De IFFR is het International Film Festival Rotterdam. Einde I*, begin J* (212 pp.). De JBN is de Judobond Nederland. Is hij weer aan het jojodiëten? Een jomo is (iemand met) joy of missing out. Is hier sprake van het jomanda-effect? Wat is het joopzoetemelksyndroom?

6. De JSF is de Joint Strike Fighter. J* eindigt met juxtapositie. Verder met K* (1686 pp.). De KBRSF is de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie. De KDW is de kritische depositiewaarde. KNTkinderen niet toegelaten. De KSA is de Katholieke Studentenactie. Het kso is het kunstsecundair onderwijs. KT: kinderen toegelaten. De KVK is ook de Koninklijke Voetbalclub Kortrijk en de KvK de Kamer van Koophandel. Het KVLV is het Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen. De KVS is de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Een kwartijn is een boek in kwartoformaat [VD: qto.]. Het KWPN is het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Einde K*. Begin L* (1049 pp.). Was de
LAN-party geslaagd? Bij wachtrijen in de computer geldt soms: last in, first out, het lifo-principe. Met lbo wordt lager beroepsonderwijs of loopbaanonderbreking bedoeld, LBO: Laboratorium voor Bloembollenonderzoek. Wat lever je bij de retourette in?

7. Het LETS: Local Exchange Trading System. De lg. is de laatstgenoemde. Een L-gas is een laagcalorisch gas. LGO staat voor landen en gebieden overzee. Stop dat maar in de lief-en-leedpot. Een li-ionaccu is een lithiumionaccu. Literair historici zijn literair-historisch bezig. Eén leerling: ll., meerdere leerlingen: lln. Is dat nou die lowpay-tv? LR is o.a. Leefbaar Rotterdam. Luitenant wordt tot lt. afgekort. Atoomnummer 116: livermorium, Lv. Het lwoo is het leerwegondersteunend onderwijs. Einde L*. Begin M* (1375 pp.). Een mega-annum wordt weergegeven met Ma (een miljoen jaar). Een MAC-adres is een media access control-adres. In welk land ligt Manilla? Trouwens: manilla is tabak of hennep. Naam van een stad: Marathon. Millibar: mb en MB: megabyte of Ministerieel Besluit. De megxit is de terugtreding van Meghan en Harry.

8. De mehndi is de traditionele kunst van het versieren van handen en voeten met een pasta gemaakt van de bladeren van de hennaplant. Zij vormen een ménage à quatres. Een mikwa/e is een ritueel joods bad of badhuis. Wie is er minister van Werk? MI’s zijn myocardinfarcten. Het MOT is het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Een MTB is een mountainbike, een mtb een motortorpedoboot. MUP’s zijn menstruatieproductenuitgiftepunten (en een mup een millenniumyup). Bij een mvo-beleid is er sprake van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een mvv is een machtiging tot voorlopig verblijf (asielzoekers). Een mystère is een overgordijn. Einde M*. Begin N* (617 pp.). Het NATIN is het Natuurtechnisch Instituut in SR. De NBb is de Nederlandse Boekverkopersbond. Het NBN is het Belgische normalisatie-instituut (Nederlands Bureau voor Normalisatie). De NDCR is de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme. Het ni is het nationaal inkomen, het NI het Nederlands Impresariaat.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten