maandag 25 maart 2024

3597 Dictee zondag 24-03-2024 (1) – dictee De nieuwe zoekfunctie van het online-GB

Dictee – dictee [3597]

 De nieuwe zoekfunctie van het online-GB

 Jaren geleden heb ik aan GB gevraagd om een voorziening te treffen teneinde de woordenschat van het Groene Boekje alfabetisch te kunnen doorlopen. Dat is mij toen beloofd, maar het is er nooit van gekomen. Sinds kort heeft oGB een nieuwe zoekfunctie die bijna perfect is en die het door mij gevraagde doel bijna benadert.

Zoals gebruikelijk staat een * voor een willekeurig aantal tekens en een ? voor 1 teken. Typ h??r en je krijgt o.a. haar, heer, Heer, heir, heur, hier, hoer, hoor en huur.

Typ ab*ren en je krijgt: abandonneren, Abcoudenaren, abdiceren, abdijbieren, abdiqueren, abimeren, abonneren, aborteren, abrikozenconfituren, absolveren, absorberen, abstineren en abstraheren. Typ b?h*r?n en je krijgt behandelaren, beharen, beheerdersechtparen, beheersstructuren, beheerstructuren, beheren en behoren.

Maar impliciet is daarmee mijn verzoek van vroeger vrijwel ingewilligd. Immers: typ a* en je krijgt (kost wel een secondje of 15!) 1651 pagina’s die lopen van a, A,
A1-locatie t.e.m. azuursteen en azuurstenen. Zo krijg je de hele woordenschat van het oGB te zien. Dat kun je ook doen voor b* t/m z*, bij dat laatste 760 pagina’s van z, Z, za en za., t.e.m. zzp's, zzp't, ZZS en ZZW. Dat alles is dus per letter.

Zou het nu ook met het hele alfabet lukken? Nou, net niet. Type * en na zo’n 3 tot 4 minuten krijg je 5001 pagina’s lopend van 007, 007’s en 06-dealer t.e.m. crapaud, crapaudje, crapaudjes en crapauds.

De zoekfunctie heeft dus kennelijk wel een (klein) capaciteitsprobleem, maar een kniesoor die daarom geeft!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten