dinsdag 12 maart 2024

3586 Dictee dinsdag 12-03-2024 (1) – dictee Oefendictee maart 2024 (4), tevens Dictee van de Dag 1152

Dictee – dictees [3586]

Oefendictee maart 2024 (4)

1. Deze printer is plug-and-play. De Hoge Raad der Israëlieten is het sanhedrin. Een keulenaar, een reuzenaak, is reuzegroot. De saeva indignatio is de woedende verontwaardiging. De sans(i)veria is een lelieachtige plant. In China is sanshou [au] de vechtsport sanda (vorm van wushu). Een Latijns adventsgezang begint met: Rorate caeli desuper [Dauwt, hemelen, uit den hoge]. In GB met *-au-* alleen: pot-au-feu en vol-au-vent. Is scheel kijken scheelzien van de honger? Een schendevente doet aan schendeventen. Wat is de scope van deze scoop? Een pot à feu is een vaas en een pot-au-feu een stoofschotel. Een showbink is een showlijder (en een showleider leidt de show). De Simavi was in NL oorspronkelijk: Steun in Medische Aangelegenheden voor Inheemsen (organisatie voor steun aan medische projecten in ontwikkelingslanden).

2. Dat singelen is single spelen. Sinofielen en sinofoben denken aan China. Wat lees je op een sixthermometer af? Die basketter heeft de slamdunk tot kunst verheven. Na de grandslamoverwinning volgde een slemppartij. Een somnambule vertoont somnambuul gedrag. Een son et lumière is een klank-en-lichtspel. Hij staat onder soupçon een suçon, een suzonnetje te hebben verprutst. Slamdancen is geen squaredansen van een squaredans/ce. Een SQL is een Structured Query Language. Ze waren op z’n
boho-chic. Ik ben gekke Henkie niet, ik ben geen gekke henkie! Bedoel je nou zo t als een zwitser of zo zat als een Maleier? Een steepler doet aan steeplechase. Op een stille zaterdag in augustus gebeurde het. Met SDI wordt het Strategic Defense Initiative (ook: Star Wars) bedoeld. Een StuBru’er is een StuBru-medewerker.

3. In de Sub-Sahara spreken ze geen sub-ABN. De super=G is de super-giant. Het supremum vale is het laatste vaarwel. Het ut supra, u.s., betekent: als boven. Ook nog: actum ut supra (a.u.s). verhandeld als boven (t.w. op dezelfde datum). Deze handelwijze is geheel uit den boze. De Saceur is de hoogste bevelhebber van de NAVO in Europa (Supreme Allied Commander Europe). De Shape is het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (hoofdkwartier van Allied Command Europe van de NAVO). Een superex-libris is een in de boekband ingeperst ex libris (supralibros). Vindt je moeder surf-and-turf ook lekker? Een SWOT-analyse betreft strengths, weaknesses, opportunities en threats en is een analyse van de sterktes en zwaktes van een onderneming, alsmede van de kansen en de bedreigingen in de markt, sterkte-zwakteanalyse.

4. Sydneyers rijden op sydniërs in Sydney. Discotheek woord disco: apocope [ook: einde --- > eind], ik was --- > ‘k was is een procope en machtige --- > macht’ge of broeder --- > broer is een syncope. DMMP is dimethylmethylfosfonaat. Tararaboem(dijee) [geluid fanfare]! Wat is het verschil tussen technicolor [procedé bij kleurenfilms] en full colour [van drukwerk: geheel in kleur]? De u! Het bnw. bipoc staat voor: black, indigenous [inheems] and people of colour: politiek correcte typering van zwarte, inheemse en gekleurde mensen. Welke takatoeka- of takkietakkielanden ken je zoal? Een terdoodveroordeelde is ter dood veroordeeld. De advocaat heeft terecht gesteld dat de terechtgestelde, naar later bleek, volkomen onschuldig was. Er is een subtiel verschil tussen territoir en terroir (vgl. terroirkeuken en -wijn).

5. Face to face is tête-à-tête. Het hiv is het human immunodeficiency virus. NL’s teruggavenbiljet jongeren (Tj-biljet) is een heel specifiek aangiftebiljet, net als het VT-biljet (voorlopige teruggave). Hoe zouden zij te werk gaan bij het tewerkstellen van buitenlanders? CO is kobalt (atoomnummer 27). Op het thee-uur dronken ze thee citroen. Prakkeseren, prakkiseren, praktiseren, maar: afprakkeseren. Zijn huis stond in de steigers. Zijn nv was op de beurs een van de stijgers. Hij volgde de Franse Tourkaravaan in zijn toercaravan. We hadden een picknick op de pick-uptruck. En wie was er weer de sjaak? Juist, ik.

Cyclaam, mv. cyclamen of cyclamen, mv. cyclamens. Jabot, jabotje, tricot, tricotje, etc., maar: auto, autootje, stro, strootje, etc. Kennen ze in Tsjetsjenië eigenlijk de tseetseevlieg wel?

6. Warm eten voor sabbat, dat tevoren wordt bereid en vervolgens warm wordt gehouden, is tsjolent. Ga je door roken als een Turk, zo zwart zien als een turk? Bij het x’en verstuur je een X-bericht. Een uap is een unidentified aerial phenomenon. De Unprofor [United Nations Protection Force] was in Bosnië actief. Un ours mal léché is een ongelikte beer. Hij heeft veel usantiële usances oftewel usanties. Vacuüm trekken is net zoiets als vacuümverpakken. Bij va-banquespel ga je va-banque spelen. Zij is van katholieken huize. Doe niet zo vals(gaweg), ga weg! Vermoeid, vermoeider, vermoeidst. Heb ik dat woord nu echt verschlimmbessert? A is nog echter dan B, maar C is het echtst. Een vriendschappelijke wedstrijd is niet om het echie. De verzoute soep werd in de al verzouten rivier gegooid.

7. De uitdrukking ‘viet vo dao’ slaat op Vietnamese vechtsporten en deszelfs filosofie. De afkorting van daarentegen is d.e.t. Een vogelvrijverklaarde is vogelvrij verklaard. Bij het vlam vattende huis zat een voedsel zoekende aepyornis (op de afbeelding). Na de
warming-up volgt later de coolingdown. Xetra DAX: Exchange Electronic Trading – Deutscher Aktienindex. Hij moest al(s)maar ruften. De Z-score is een maat voor het risico op failliet gaan van een bedrijf. Bij een zaligverklaring wordt iemand zalig verklaard. Het team van de zegenvissers bond het team van de kubvissers aan de zegekar. Als we ons sjakes houden, zijn we misschien niet de sjaak. De zijin- en -uitgang worden bewaakt. Het symbool van de roebel is ₽ en van de yen ¥. Een zoethoudertje moet kinderen zoet houden.

8. Zotteklap is zottenpraat. Hij was zorgdragend, hij heeft zorg gedragen. Op de Antillen is de abb de algemene bestedingsbelasting. Lijkt een cajon op een bodhrán? Een crisp is een chip en een crispr(‘s) een stukje DNA. In de stock américain nuttigden ze een filet americain. Ze demonstreerden een excellente exercitie. Op de caccia aten ze focaccia met cacciucco (soep). Een hereford is een vleesrund. Met HCG wordt humaan choriongonadotrofine aangeduid. Bij de fajita dronken ze een mojito. Zou Fo(hi) ook wel pho gegeten hebben? Deed hij echt dijonnaise op zijn boyo? Een coyote is een prairiewolf. Hij was zijn gameboyoplader vergeten en at mangoyoghurt. De jezuïetenorde is gesticht door (St.-)Ignatius van Loyola. Naar hem is de ignatiaanse retraite genoemd. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten