Dictee – dictees [3596]
Commentaar in blauw.
Dappere Delftse vrouwen (auteur: Jan van der Mast)
1. In Delft wonen al eeuwenlang dappere vrouwen. Een van hen is Mienette Storm-van der Chijs [eigennaam]. Zij was in de negentiende eeuw een koene wereldreizigster, die zich sterk maakte voor de verbetering van de positie van de vrouw.
2. Zij groeide op in een bevoorrecht gezin, dat woonde in een markant pand aan de Breestraat 1.
3. Op
haar negentiende maakte ze reeds een reis naar
Zuid-Afrika, waar ze een kolonie
oprichtte voor Nederlandse weeskinderen, die er een nieuw bestaan konden
opbouwen.
4. In Delft deed ze aan liefdadigheidswerk en werd secretaresse bij een vereniging die alleenstaande vrouwen en grote gezinnen ondersteunde door het verstrekken van levensmiddelen, kleding en brandstof.
5. Daar
ontdekte ze dat arme vrouwen liever zelf hun brood verdienen in plaats van hun
hand op te houden. Ze beheerde succesvol haar eigen kapitaal en liet elf
woningen bouwen in de Cellebroersteeg, evenals een leer- en werkschool [evt. leer-en-werkschool – vgl.
leer-en-werkstraf in GB] voor meisjes van arme
komaf.
6. Tot haar leedwezen overleed haar echtgenoot, predikant Willem Storm, twee maanden na de bruiloft.
7. Mienette liet zich de rest van haar leven Weduwe [w lijkt beter: VD] Storm noemen. Samen met haar gezelschapsdame Maria maakte ze heroïsche wereldreizen.
8. Zo verbleef ze zes jaar in Amerika, waar ze wederom een kolonie oprichtte. Ze nam een grote verzameling planten mee naar huis en introduceerde hier nieuwe gewassen als de Mexicaanse aardappel en wilde rijst uit Wisconsin.
9. Over deze reizen gaf ze lezingen, waarbij ze de toehoorders shockeerde [ook: choqueerde] met een vurig pleidooi voor betaalde arbeid voor vrouwen en industriescholen waar jonge meisjes een vak kunnen leren.
10. Toch raakte Mienette in de vergetelheid, maar in 1955 – haar zestigste sterfjaar – namen de soroptimisten [VD: oké, als organisatie – zie lemma ‘serviceclub’ – wel: S] het initiatief voor een gedenkplaat op de gevel van haar geboortehuis met als onderschrift ‘wereldreizigster en voorloopster van het feminisme’.
11. Mocht je langs dit pand lopen waar nu Hotel Grand Canal [Breestraat 1 dus] zit, kijk even naar deze plaquette en sta stil bij wat deze dappere Delftse ooit heeft verwezenlijkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten