vrijdag 15 maart 2024

3589 Dictee zaterdag 16-03-2024 (1) – dictee Dictee van Kampen 2024

Dictee – dictee [3589]

Dictee van Kampen 2024

NB Het voorlezen van dit dictee was perfect!

Liever vinyl (auteur: Harry Goedegebure)

1. Als Edison in [cijfers] 1877 de fonograaf [voorloper grammofoon] heeft uitgevonden, een cilinder bespannen met stanniool [GB/VD ook: staniol, maar andere uitspraak] waarin de vibraties van het geluid met een naald in een verticale beweging worden ingekrast, is dat het begin van de era [tijdperk] der geluidsdragers

2. Tijdens de soirée musicale [muziekavond] met culinaire hoogstandjes zoals de souffleetjes en de meerdere delicieus opgemaakte verrines [aperitiefhapje in een glaasje], wordt een uiterst fragiele schellakplaat [uitzweetsel van de lakschildluis] opgezet om van de laatste melodieuze composities te jouïsseren [genieten].

3. In deze belle époque [1890-1910 West-Europa, cultureel] ziet men de stijve victoriaanse overdaad overgaan naar de vloeiende lijnen en organische vormen van de arts-and-craftsbeweging [herwaardering van het ambacht en verbetering van architectuur en decoratieve ontwerpen] en art nouveau of jugendstil [beide: beeldende kunst gekenmerkt door gestileerde, vaak asymmetrische motieven uit flora en fauna]; in de roaring twenties [1920-1930, zucht naar genoegen, gangsterdom] dansten de dames in hun flapperjurk met hun [letters] jarentwintigkapsel de swingende charleston [dans] dan wel namen de hartstochtelijk tangoënde paren de dansvloer in beslag.

4. In [cijfers] 1930 werd de vinylplaat geïntroduceerd, een geluidsdrager waarop de jazzcombo’s met jazzers en jazza’s hun onnavolgbare muzikale kunsten vertoonden voor die jazzcat [jazzmuzikant die leeft voor zijn muziek] die even geen tijd had om naar een jazzcafeetje te gaan.

5. In tegenstelling tot vele zoomers [behoort tot generatie Z], die de elpee zien als een fossiel rudiment uit de ‘prehistorie’, zijn de boomers [gevorderde leef­tijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen] vrijwel zonder exceptie [uitzondering] vanaf hun adolescentie [volwassenheid] ermee opgegroeid; toen hadden we nochtans alleen de etherpiraten zoals Radio Veronica als medium om de popmuziek te beluisteren; wie vond [cijfers: één-negen-twee] 192 geen goed idee?

6. Samen met Sony heeft Philips de compact disc [wel: compactcamera!], oftewel de cd, ontwikkeld, een geüpgradede plaat die met een perfecte geluidskwaliteit een geduchte concurrent voor de langspeelplaat zal worden; niet alleen de huidige AOW’er, maar ook de vwo’ers, havoërs en mbo’ers zetten nog graag even een classicrock-cd’tje op.

7. De jeugd van tegenwoordig heeft haar favoriete muziek van bijvoorbeeld singer-songwriters, rappers,
K
-popartiesten [kee] (Koreaanse popmuziek) en reggaetonentertainers [afkorting] d.m.v. het streamen van playlists via tinnitus [oorsuizen] veroorzakende airpods (draadloos ‘oortje’), zich toegeëigend en wie weet hoe zij hun muziek zich in de toekomst zullen toe-eigenen.

8. Maar desondanks zien wij de revival [herleven van het geloof], de wederopstanding of zeg maar de resurrectie [opstanding uit de dood] van de dood gewaande [afkorting] lp mede dankzij de scratchsessies in de hiphopscenes; dus niks ajuussies [adieu], want voor de audiofiel [kenner geluidstechniek en hoge eisen aan geluidsapparatuur] gaat er niets boven het aloude vinyl!

 -------------------------------------------------------------------------------------------

Rein: 2 fout – ferrines i.p.v. verrines en compactdisc i.p.v. compact disc, Jeroen 3 en Bert 8

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten