zaterdag 16 februari 2019

1511 Dictee zondag 17 februari 2019 (2) dictee Dictee 8 Kruibeke 2019

Dictee - dictees [1511]

Dictee 8 Kruibeke 2019

De ondraaglijke lichtheid van de klimatologie (auteur Luc Devoldere)

1. Als het aan uw aandacht zou zijn ontsnapt, dan wil ik u vandaag diets maken [aan het verstand brengen] dat we met zijn allen leven in het antropoceen [tijdperk van de mens], era [tijdperk] waarin het klimaat op aarde de gevolgen ondervindt van menselijke activiteit.

2. Het concept is geïntroduceerd door een geoloog, kreeg wind in de zeilen door een ecoloog en werd populair door toedoen van een atmosferisch chemicus. Voor het antropoceen leefden we in het holoceen [tijdvak], maar toen kwam dat animal rationale [Aristoteles, niet in wdb. *], dat wezen dat we met rede begiftigd en dus mens noemen, eraan en dat hield dus duchtig huis in de atmosfeer, lithosfeer [steenschaal, buitenste 80 km van de aarde], hydrosfeer [water als omhulsel van de aarde], biosfeer [gedeelte waar leven mogelijk is] en cryosfeer [gebieden met sneeuw, permafrost, pakijs of gletsjers, 'vast' water]. 
* 'animal rationale' [redelijk wezen, Aristoteles] is geen Frans, maar Latijn, bnw. is rationalis, maar omdat 'animal' onzijdig is, wordt het 'rationale', waarbij de eind-e [sjwa, uh] beslist moet worden uitgesproken! 

3. De neologismen swingen intussen de pan uit. Klimaatspijbelaars worden in het Vlaamse regiolect, of om de chiquere term
'Belgisch-Nederlands' te gebruiken, bosbrossers [brosser, BE: spijbelaar, een prosser is een knoeier] genoemd die aan klimaatstaken doen. Deze sympathieke klimaatterroristen geven een nieuwe invulling aan het begrip burgerlijke ongehoorzaamheid terwijl ze voorbijmarcheren, zwaaiend met allerlei pancartes [correct: pancarten – affiche van dik karton] vol Angelsaksische termen die CO2-uitstoot connecteren [BE: verbinden] met geërecteerde [erectie, stijf, electeren en geëlecteerd bestaan niet] symbolen.


4. Consumenten zullen moeten leren te consuminderen, beweren deze activistische en geëngageerde jonkies. Denken ze ook aan de ecologische afdruk die de in de coulissen woekerende bevolkingsexplosie dreigt exponentieel te vergroten?

5. Denken ze aan hun eigen mobiliteit? Aan de kerosine slikkende vliegtuigen die zij en hun verwekkers nemen om te hoppen van metropool tot negorij? Hebben we met zijn allen niet genoeg gecitytript?

6. Intussen worden we overspoeld, zelfs geïnundeerd met paneldebatten, talkshows, waarin CEO's [chief executive officer] verbroederen met militanten van ecofiele ngo's [non-gouvernementele organisatie] met als motto en mantra [steeds herhaalde boodschap] dat het klimaat van iedereen is. Als dat geen truïsme [gemeenplaats, waarheid als een koe] is!

7. Eén ding is zeker: het klimaat is definitief geagendeerd. Nu nog bepalen wie de noodzakelijke maatregelen om klimaatopwarming tegen te gaan, zal betalen. Dat wordt een politieke discussie. En politiek is georganiseerd meningsverschil, beschaafd conflict, strijd tussen ideologieën. Wordt vervolgd. Ad infinitum.

Ex-aequozin

8. Hoewel ik me had voorgenomen tijdens Tournée Minérale [een maand zonder alcohol] enkel stil te staan bij het ecclesiastische [kerkelijke] en eschatologische [verband houdend met het eind der tijden], bezwijk ik toch weer voor een seduisante [verleidelijk] aperitiefdrank als BEES! [merknaam, niet in wdb.] , de eau des carmes [karmelietenwater] en de geuzelambiek die rooms-katholieke monniken in hun cisterciënzerabdijen [GB, VD aaneen!] serveren.
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten