maandag 11 februari 2019

1502 Dictee zondag 10 februari 2019 (2) dictee Hoeksch Dictee Oud-Beijerland 2019 √

Dictee - dictees [1502]

Hoeksch Dictee (Hoeksch Lyceum, Oud-Beijerland, Hoeksche Waard) 2019

Halte Zomervilla met allure geopend (auteur: René Renes)

1. Toen de koninklijke limousine. een authentieke zilveren Rolls-Royce, de pont Queen Jacqueline [telde niet mee] afreed [= van de pont af reed] en langzaam het taludje bij molen De Swaen [telde niet mee] beklom, startten de feestelijkheden bij de voormalige gereformeerde kerk aan de Middelstraat, die luisterrijk maar niet budgettair neutraal getransformeerd is tot een up-to-date zorg- en wooncomplex voor EMB-cliënten [ernstig meervoudig beperkt(e)].

2. De commissaris van de Koning, in vol ornaat en geflankeerd door beide initiatiefneemsters van dit uniek te noemen thuisproject, begroette Zijne Majesteit toen hij de entree inschreed [VD].

3. Allereerst werd gememoreerd dat de spectaculaire metamorfose van dit van oudsher sobere gebedshuis tot een hypermoderne behuizing, adequaat aangepast aan de zestien bewoners die ernstig meervoudig beperkt zijn, alleen gerealiseerd kon worden door de vrijgevigheid van talrijke donateurs, giften van organisaties, subsidies van de overheidsinstellingen en niet te vergeten de belangeloze inzet van de tientallen vrijwilligers.

4. Vanzelfsprekend beschikt het fraaie gebouw met zijn woonunits, gezellige woonkamers en ontspanningsruimten ook over een speciale snoezelkamer [snoezelen, Engels: snoozen] en een aantal gespecialiseerde ruimtes, waar diverse deskundige begeleiders individuele aandacht kunnen geven aan de jonge bewoners.

5. Zoals verwacht mag worden in een eigentijdse en op de toekomst gerichte instelling, wordt aan de vele facetten die te maken hebben met wonen en zorg de hoogste prioriteit gegeven.

6. Dat is broodnodig met een populatie waar, naast voor de hand liggende extra zorg voor vloeibare voeding en sondevoeding, ook epilepsie, incontinentie en automutilatie tot de dagelijkse praktijk behoren.

7. Na een gedachtewisseling tussen de hoogwaardigheidsbekleders en de vele specialisten, zoals de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de orthopedagoog, de logopediste, de bewegingstherapeut en de reguliere zorgverleners die elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen en noodzakelijkheden tijdens hun wekelijkse mdo's [VD: multidisciplinair overleg], nam de koning uitgebreid afscheid van de bewoners en overhandigde aan hen een substantiële cheque.

8. De monarch werd daarna onder luid gejuich uitgeleide gedaan.

9. Het was een memorabele, doch enerverende dag geweest.

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten