maandag 9 oktober 2017

1182 Doctee maandag 09 okt 2017 (1): dictee Oefendictee okt 2017 (2) √

Dictee - dictees [1182]

Oefendictee oktober 2017 (2)

1. Hij wil weer tegen de stroom in roeien (!) [wel: oproeien, maar dat is een vaste, oude uitdrukking]. Hij was duidelijk in stonede toestand. Bij seks is safe sex [veilige seks] het beste. Voilà, een broodje met saks. Er waren Santomese toeristen, uit Sao Tomé en Principe dus. In het holst van de nacht werd op het scherp van de snede geduelleerd. Je zult naast dys- ook nog eens schizothymie hebben. Settlement is een kwestie van settelen. Severiteit in de kunst is sévère. Met (re)shuffelen maak je een nieuwe shuffle, met een shuttle(bus) kun je shuttelen. Wist je dat gallisch sikkeneurig is, en dat dit van chicaneren komt? De sylvester (stijlentrekker) moest op silvesteravond werken. Singelen is een single spelen. De sixième sens is de sixth sense. Oneerbiedige toeschouwers sjouwelen tijdens het sjaukelen gewoon door. Toen ze groot slem (grand slam) gehaald hadden, volgde een enorme slemppartij. In de soefibeweging kennen ze soefi's en soefietjes.

2. Hij was alive-and-kicking, maar leed wel aan tinnitus, en dacht dat een fruittella daarvoor wel zou helpen. We kennen de biatlon, de decatlon, de duatlon, de heptatlon, de pentatlon, de racketlon, de skiatlon, de spartatlon en de triatlon. Zo'n record is heel speci. S.P.Q.R. = Senatus Populusque Romanus: senaat en volk van Rome. Het gaat zo langzamerhand de spuigaten uitlopen en de pan uit rijzen. Interessante ijzers: aspirant-onderwijzer, chanoeka-ijzer,
mulo-onderwijzer, draai-ijzer, façonijzer, gamma-ijzer, H-ijzer, ho-ijzer, hooi-ijzer, hostie-ijzer, I-ijzer, ijkijzer, klamaai-ijzer, laatijzer, nijp- en nopijzer, oblie-ijzer, pijlijzer, plooi-ijzer, prakijzer (vork), rijijzer, roei-ijzer, schroei-ijzer, schrooi-ijzer, spijkijzer (spijkerijzer), sprei-ijzer, T-ijzer (!), tosti-ijzer, U-ijzer, vloei-ijzer, wrijfijzer, Z-ijzer en zeilijzer. Ook: peilijzer = sondeerijzer.


3. Met SQL wordt de Structured Query Language (computertaal voor het opvragen van gegevens in een relationele databank) bedoeld. 'Staak het vuren', zo luidde het commando. SRBM staat voor short range ballistic missile (ballistisch wapen voor afstanden tot 800 km). In BE staat de Staatsveiligheid kapitaal op de agenda. Met stad en lande worden Groningen en Ommelanden bedoeld. De stegomyia is de gelekoortsverwekker. Een stereotype kan een stereotiep beeld zijn. Een stretched limo is een stretchlimo: daar zat ze in met haar stretch broek (stretchbroek). Ik lust geen pecannoten, maar ik wil wel pecco(thee) (pekoe). Hoe burschikoser een studax is, hoe meer studentikoziteit hij vertoont. De Sudanees verkocht soedanrood [eigenlijk: znw.!] sudanknoopwerk. DMMP is dimethylmethylfosfonaat. De tausisaus komt uit China. Is dat tekko al aangekomen? Schrijf je nou 'terrientje' of 'terrinetje'? De tgg is de transformationeel-generatieve grammatica van Chomsky.

4. Wat zijn de eigenschappen van thermopane? Pas op voor die
uv-straling! Ik zeg dit voor de tigste keer: ik heb je al een tig aantal, een tigtal, zeg maar: tig duizend, keer gewaarschuwd. De tm werd rond 1960 door de Indiaër Maharishi Mahesh Yogi buiten Azië geïntroduceerd. Zij zijn eropuit gegaan en waren erop uit om te genieten. Zou ze die taak wel aankunnen; en zou ze die copieuze maaltijd wel aankunnen? De muziek klonk un poco schel. Is er eigenlijk wel verschil tussen umfeld en umwelt? Door Vadertje Tijd hebben we geleerd dat vadertje Stalin niet vadertje tsaar was. Van zo'n valflouw zou een vogel toch flauwvallen. Dat is een veelgemaakte fout. Dat valt onder het Ministerie [instelling; het gebouw met m] van IenM. Er werd uit Psalmen gelezen en psalm 150 werd gezongen. Hij liep op zijn wenkbrauwen vanwege al dat bierbrouwen.

 

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten