zondag 1 oktober 2017

1178 Dictee zondag 1 okt 2017 (1): dictee Oefendictee okt 2017 (1) √

Dictee - dictees [1178]

Oefendictee oktober 2017 (1)

1. Je weet toch dat brt. de afkorting is van bruto, en brt die van bruto registerton (vergelijk: nrt = netto registerton)? Een notoire veelpleger doet veel onoorbaars. Als nimfen draalden de nymfomane nymphes du pavé rond het nymfaeum, juist toen een nymfale opvloog. Bij het oarsen ga je toch geen o-antifonen zingen? Hij speelde luit [ook: luid] op zijn oedje, zijn luit. Je kunt toch moeilijk tot de of-of- én de en-engeneratie behoren [GB ook: en/en, of/of]. Wanneer valt
Onnozele-Kinderen? Hij speelt altijd oordje-zeker. Het is illusoir dat alles oorbaar geschiedt. Met een open mind ben je open-minded. Speelt hij nou eufonium of ophicleïde [vgl. ophicleïdenspeler en teorbenspeler]? De N-VA'er en de Open Vld'er gingen in de clinch met de vroegere nieuwflinkser. Op zich is iets opzichzelfstaands zo gek nog niet. Sodemieter op, jij met je sodomie! Het Oranje-elftal bestaat uit Oranjespelers, oranjehemden dus. Dat laatste is nu op-en-top, op een duit, op-en-duit, op end' op een metonymie (metonymia: een zaak wordt gebruikt voor iets anders).


2. In een odium van otium genoot hij van zijn ouderdom (senectus). Lekker, zo'n oublieoblie. O tempora, o mores: uitroep van verbazing of ergernis over het zedelijk peil van de tijdgenoten. Deze kledingjoekel had wel iets oversizeds en was zeker niet slimfit. Heiligverklaringen zijn altijd outre-tombe, postuum. Hoeveel ouguiya kost zo'n ouijabord nu? Hij gebruikt graag oxymorons als 'zwarte sneeuw' en 'levend dood'. Houdt een papyroloog zich met papier bezig? Hoe snel legde hij dat parcourstje [oer] af? Een paraenese is een opwekking, een vermaning. P+R's zijn park-and-rides, K+R's zijn kiss-and-rides, zeg maar: zoenstroken, zoen-en-zoefstroken. Nu kan ik die pas geleerde truc toepassen! Zouteloos, zo'n glamrockpastiche! De naam 'pirlamp' komt van passief infrarode sensor. Er werd veel poerim gemaakt.

3. Hoe ziet de polllijst van die enquête eruit? Een polak is een Poolse Jood, een pollak een vis. Op het Portiuncula-aflaatfeest (2 augustus) kun je een portiuncula-aflaat verdienen. Dat rekenen we allebei goed: postcoïtumdepressie en post-coitumdepressie. Bij de aankoop van de pot-au-feu (stoofpot) en de pot à feu (decoratieve vaas) gaven we een pot-de-vin (fooi). Een pro-Deoadvocaat werkt pro Deo, P.D., voor een pro-Deaan. Zonder souche is dit document niet geldig. Er werd geput, een putt geslagen. Hij had een aantal dreumesen als pyladessen. Hij vervult daar een qualitate-quafunctie (afgekort: q.q.-functie). Bij xiang [sjie-jahng] qi [tsie] [Chinees schaakspel] zal toch ook wel qi [tsie] gong [Chinese meditatietechniek] voorkomen? Vroeger heette mijn instrument anders, maar nu speel ik cuatrogitaar [vergelijk quattrowoning en quatre-mains] in een typico-orkest. In zijn quoteje werd de omvang van het quotetje genoemd. Een quodlibet is een allegaartje, quod licet is wat geoorloofd is en quod non betekent: niet waar. Met de zaklamp zochten ze de rakklamp.

4. Medisch is er soms sprake van het recidievenverschijnsel (ook: recidiveverschijnsel). Een reclamen- of custodeaanduiding verwijst naar de volgende bladzijde. Met zijn reflexcamera legde hij de reflexieve reflectie op de deflector (spoiler) vast. Deflexie in de taalkunde heeft niets met reflexieve werkwoorden te maken. Leg uit: een Rijnsburger is een reformateur en eet rijnsburgers. Trouwens: Zwingli was een van de mannen van de Reformatie (een Reformator; R mogelijk discutabel). Pas na een burn-out op voor het reisstresssyndroom. Bij schaven zeg je: hij reit. Een relict heeft wel iets van een reliek. Relikwieën horen thuis in een reliquiarium. Dat boek roept heel wat reminiscensen op. We gaan een lekkere reinette [uitspraak NL, BE] (ook: renet) eten. De vicevoorzitter remplaceerde als remplaçant de voorzitter. Residentie is een kwestie van résidence en resistentie een kwestie van résistance. Onder welk ressort valt dat resort? Wat is het verschil tussen revivificatie en revivescentie? Waar komt de term 'reinardie' vandaan, Rein? Een RFID-chip dient voor radiofrequentie-identificatie. We kennen A- tot en met E-klimaten, het pool- en het rivièraklimaat. Hij at een roggenstaartfantasie op zijn roggebrood. Hoe ziet een Romeinse acht eruit? Antwoord: VIII. En een romeinse acht? Antwoord: 8 (en dus niet [= contrastief] cursief: 8). De Rozenoorlog ging tussen de Witte en de Rode Roos. Rouille en dan ook nog een rouxtje erover?

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten