vrijdag 6 oktober 2017

1180 Dictee vrijdag 06 okt 2017 (1): dictee Groot Almeers Dictee 2017 √

Dictee - dictees [1180]

Lang leve het Almeers Dictee! (auteur: Chris Wiersma) 

1. Daar zit u dan, in de sober gepavoiseerde burgerzaal [ook B goed gerekend) van de Almeerse municipaliteit. Gespannen, misschien zelfs licht geëxalteerd of geheel verzenuwd, met uw schrijfgerei gereed voor de exercitie boven het papier dat licht bevochtigd is door de transpiratie van de muis van uw hand. U weet dat de NTR [Nederlandse publieke omroep, in 2010 ontstaan uit een fusie van NPS, Teleac en RVU] vanwege het archaïsche karakter heeft besloten te stoppen met het Groot Dictee der Nederlandse taal. En u vraagt zich bekommerd af: is dit dan ook de laatste keer voor dit lokale Almeerse initiatief? En, o huiveringwekkend ijselijke gedachte, ben ik dan misschien zelf ook archaïsch?

2. En, zo twijfelt u verder, heeft de NTR gelijk wat betreft het archaïsche, misschien zelfs wel oubollige, oudmodische of square [burgerlijk, erg conventioneel] karakter van het Dictee [ook d goed gerekend]? Hoe belangrijk is de orthografie of spellingkunde nog in het hedendaagse Nederland en Nederlands? Wie bekommert zich nog om een correcte spelling? Niet de kinderen, tieners en adolescenten die plusminus vierentwintig uur per etmaal op Facebook, Instagram en WhatsApp doorbrengen om maar te zwijgen van de reaguurders die met hun kwaadsappige reflecties het internet en de democratie bezoedelen. De juiste spelling zal hun worst zijn, als ik mij de annexatie van hun vocabulaire voor deze gelegenheid mag permitteren.

3. Wat heeft het Dictee (ook: d) de facto met taal te maken? Hoe vaak galoppeert het przewalskipaard door uw lommerrijke laan, drinkt u krambamboeli, of heeft u een conspiratieve conversatie met de vicedecaan van de bètafaculteit? Nooit toch? Als deze bijzonderheden zich onverhoeds voor zouden doen en u wilt uw verwanten dienaangaande verwittigen, dan heeft u ongetwijfeld de mogelijkheid om voor de correcte spelling een woordenboek of het internet te raadplegen. En als dat niet lukt, zullen ze u fluks vergeven dat u in uw rapportage volstaat met minder gecompliceerde woorden als paard, verfrissing of hooggeplaatste nerd [wereldvreemde knappe kop] van de universiteit.

4. Maar een deceptie is de abrogatie [afschaffing] wel. Want als wij alles wat archaïsch is van de buis zouden weren, dan zouden wij met één publieke en een halve commerciële zender meer dan content kunnen zijn. Daarom: Almere is geen stad van lange tradities, maar laten we ervoor zorgen dat de Almeerse spellingcompetitie de komende millenniumwisseling haalt.

 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten