woensdag 25 oktober 2017

Dictee woensdag 25 okt 2017 (3): dictee Groot Goois Dictee 2017 [1185]

Dictee - dictees [1185]

Groot Goois Dictee 2017

(Geen titel; auteur: Raymond Serré)

1. Inwoners van Noord-Holland houden net zoveel van het Oranjehuis als Cubanen uit Havana van een echte havanna, als een Eskimo of Inuit [juist is: Inuk, enk.] van een eskimohond en een Eskimohut en als een Ajacied van Ajax. Dat blijkt bijvoorbeeld op Koningsdag als zij naar hartenlust a capella het Wilhelmus zingen in a-capellakoren.

2. Noord-Hollanders zijn leuk, wel een beetje would-beacteurs, maar ook echte feestvierders met een heerlijke ammehoela- (ook: amehoela-) en ammenooitnietmentaliteit, altijd vrolijk, of ze nou een kopje earlgreythee drinken of een amsterdammertje of een pikketanissie achteroverslaan.

3. Modern zijn ze ook: e-mailen, twitteren, facebooken en instagrammen, jong en oud heeft iedere dag wel ge-e-maild, iets geliket en menig oudere retweette weleens met een pittig antwoord.

4. Talenwonders zijn het ook: Aussie-Engels (GB) [ook aussie-Engels - ten onrechte - goed gerekend] spreken ze met een Mokumse tongval, ze zijn Duitstalig als Van Gaal en kwetteren Frans, alsof je de heer Macron hoort, die een dobermannpincher aan zijn kruis heeft hangen.

5. Noord-Holland is qua natuur ook schitterend en pittoresk. Het natuurschoon doet je af en toe van bewondering achteruitdeinzen. Groene agglomeraties, weidse wijde weiden met
kop-hals-rompboerderijen, het Gooi [VD heeft sub lemma alleen 'het'; toch is 'Het Gooi' als aardrijkskundige entiteit verdedigbaar: beide goed gerekend; Wikipedia: Het Gooi] met sporen van de gletsjers uit de ijstijd en de gerenommeerde polders met een mĂȘlee aan sloten en kanalen. Cultuur is er te over in de provincie. Van Lodewijk XV-stijl tot aan de Cobra-beweging [net als Benelux-land], van de kaasmarkt in Alkmaar tot het Westfries Museum [zo als eigennaam op internet: bonuspunt indien goed - zie ook www.wfm.nl en kijk naar de voorgevel op de foto!] in Hoorn.6. Bijna alles is goed in Noord-Holland, er is alleen gezeik over het plassen. Mannen blijken geen sjoege te hebben van de problemen onder de vrouwen. Zij zijn de schlemielen van de urinoirs. Jeetjemina, je zal maar nodig moeten en dan van een krankjorume rechter horen dat je een hink-stap-sprong mag maken op een herentoilet. Terecht dat deze juridische hobbyist in alle media is afgezeken.