woensdag 4 oktober 2017

1179 Dictee woensdag 4 okt 2017 (1): dictee NVJ Dictee juristencongres 2017 √

Dictee - dictees [1179]

Dictee NVJ op juristencongres over taal 2017

Een consciëntieuze functionaris vindt zijn Gethsemane (auteur: Roel Schutgens)

1. Blijkens dubbelblind, niet-gefalsifieerd [gefalsifieerd] sociaalpsychologisch onderzoek neigt het juridisch metier – tezamen met de medische stiel – er van alle aan de alma mater gedoceerde disciplines het pregnantst naar om aspirant-collegae te evalueren op de distinctieven van het voornapoleontische patriciaat.

2. Wie solliciteert als gynaecoloog moet niet verrast zijn als de commissie vis-à-vis de kandidaat – in stede van de medische referenties te verifiëren – bovenal peilt welke wijn-spijscombinatie deze had geprefereerd: drinke de authentieke gourmand bij zijn chateaubriand een gevelouteerde bourgogne of juist een foudroyante medoc?

3. Naar verluidt staan in onze hogere rechtscolleges de kledingkarakteristieken van de haute couture in het epicentrum.

4. Een witgesokte [vgl.: blauwgekield] sollicitant die op espadrilles arriveert, legt het ontegenzeggelijk af tegen de suave representant van de golfende upper class, die op bordeauxrode brogues met een enkele Windsor [merknaam stropdas, mogelijk: windsor] en een forsythia in de revers het toneel betreedt.

5. De buitenissige raadsheer had evenwel al sinds zijn puberteit een hartgrondige antipathie tegen maatschappelijk klasseren, weshalve hij van den beginne balsturig de kont tegen de krib had gegooid.

6. Hij kleedde zich in non-descripte niemendalletjes, soupeerde zijn kerstdiner op z’n janboerenfluitjes bij Van der Valk of de afhaalchinees, en gewaagde eenvoudigweg van ‘toilet’ en ‘peignoir’, niet van ‘wc’ of ‘badjas’.

7. Daarom ook trad hij toe tot de magistratuur, waar hij als een zebedeus zwoegde voor het bonum commune.

8. Zijn bescheiden traktement liet hem siberisch: als rechter kon hij naar hartenlust linguïstische inventiviteiten aaneenrijgen en rechtsoverwegingen zonder clichés concipiëren.

9. Hij palaverde met jolijt over de clausula rebus sic stantibus [niet in wdb.: (overeenkomstenrecht) – het beding van het overeengekomene is slechts van kracht onder gelijkblijvende omstandigheden], over moord met voorbedachten rade, over het lex-mitiorbeginsel [milder oordelen als de wet tussentijds veranderd is], over nulla poena [geen enkele (strafbare) gedraging mag met terugwerkende kracht strafbaar worden gesteld] en over détournement de pouvoir.

10. Tot een recidiverende delinquent heel affronterend tegen hem zei: "Mierenneuker! Allemaal taalkundige poeha!".

11. Gechoqueerde [ook: Geshockeerde] introspectie dwong hem tot een geëmotioneerde confessie: ik schrijf als een patjepeeër …

12. Opeens wist hij het: ik ga Nederlands leren!

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten