zondag 1 januari 2017

Dictee zondag 01 jan 2017 (1): dictee Oefendictee januari 2017 (1) [1042]

Dictee - dictees [1042]

Oefendictee januari 2017 (1)

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

1. In een voxpop geeft de gewone man of vrouw in een radio- of tv-programma zijn mening. Hij werd uitgejouwd vanwege zijn jijen en jouen. De afkorting UMTS staat voor universal mobile telecommunications system (bepaalde standaard voor mobiele telefonie). Ik ben tegen de lamp gelopen, ik ben letterlijk ertegen aangelopen. In SR betekent unleaded gewoon ongelood (van benzine, neem ik aan). De upper class hotemetoten behoren tot de upper class, de upper ten kakkers tot de upper ten. Ja, un momento dado komt ook voor de verlosser, el salvador, zoals Cruijff in Barcelona – misschien ook wel niet – genoemd werd, het cruijffiaanse einde. De echte Zaligmaker, Verlosser der wereld (Soter, Redder), de Heiland, is natuurlijk Jezus Christus. Voor de joden is de heilbrenger, de verlosser, de masjiach, nog steeds niet verschenen. Wat vermelden trouwens de didascalia over de Verlosser? De aan zijn geboorte gerelateerde tijdsrekening wordt aangeduid met A.S.N. (anno Salvatoris nostri). Met UV wordt bij de posterijen in BE de uitgestelde vergoeding (in plaats van postzegels) aangeduid. Ze komen altijd op vrijdagnamiddag bijeen.

2. Zijn jullie bekend met de vzw-wetgeving? Ik was er gloeiend bij, ik ben ertegenaan gelopen. Binnenkort vaceert [s] de functie van secretaris-generaal. Op Valentijnsdag stuur ik haar altijd een valentijn. Aan de valven is ad valvas [oorspr.: aan de deur], tegenwoordig is dat e-valven, elektronisch valven. Een vanafprijs kan hoger uitvallen. Af fabriek is m.b.t. de prijs van een te leveren product exclusief leverings- en installatiekosten: je zou het af kunnen halen bij de fabriekspoort. In BE is 'vannamiddag komt ze' gewoon vanmiddag. Een VB'er is een Vlaams Belanger. Met vertigo wordt draaiduizeligheid bedoeld. Zo’n blasé individu kan verwaten op iemand neerzien. Hij stond verwezen, onthutst, te kijken. Een vroon is een viswater dat aan de landsheer behoorde of een vroonland. Vulva’s zijn schaamspleten. Een vond is een vinding en gevonden, een sluwe vond is een listige streek. Een vondel (vonder) vind je bij of over een sloot. Een vook is een e-book met videomateriaal. 

3. Het voorbestaan (het vooraf bestaan) is de pre-existentie. Een voord(e) is een doorwaadbare plaats in een beek of rivier. Moet je vopoversteekplaats [vohp] zeggen of vop-oversteekplaats [vee-oo-pee]? Een vortex (mv.: vortices) is o.a. een draaikolk. Is het vosschool of vos-school? Een vesikel (VD ook: vesicle) is een zeker chemisch deeltje. Vetus(ti)teit (BE) is bouwvalligheid of verouderde staat. In een groep kun je de vibe [vaajp] hebben. Met viennoiserie wordt (worden) luxebrood, luxebroodjes of koffiekoeken aangeduid. Ze draaien daar een vierentwintiguursdienst (24 uursdienst, 24 urendienst). Een vilbeluik (vgl. villen) is in BE een onderneming die kadavers, slachtafval, afgekeurd vlees verwerkt tot diermeel, vet voor zeep enz. Op internet kan een aansprekend item gemakkelijk viraal (viral) gaan. GB schrijft vitamine B12. Ik vermoed dat een VKC'er van de Vaste Keurings Commissie [eigennaam] is. 

4. Een vliem is een vlijm: een lancet, laatijzer (vergelijk: vlijmscherp). Speel jij in de voetbalpool. In welke voetbalpoule speelt de Twentejeugd? In SR is het voj het voortgezet onderwijs voor junioren. Een wabi is op de Antillen een peuldragende boom uit de mimosafamilie, een wadi een droge rivierbedding. Een wakaman is een stoere straatslijper. De wakame [ee, geen mv.] is een soort gekweekt zeewier. Een walaba is een zekere boom, een walapa een forelzalm. Een WAM-sticker (SR) geeft aan dat het voertuig verzekerd is. De Wanen staan in de noordse mythologie tegenover de Asen. Van de stelen van de warimbo's maak je vlechtwerk. Wasabi is Japanse hete groene mierikswortelpasta. Een wasi of wassing is (SR) een bad. We hadden een weddenschap over wat de hoogste weddeschaal was. De wede is een kruisbloemig plantengeslacht. Dit is een weekse dag (vergelijk: doordeweeks). Pas op voor weepse paarden. Een wegel (BE, verouderd) is een weggetje of pad. Weightlifting is een zware krachtsport. Valse weit is zandhaver. Curaçaoënaar zijn is een gevoel: yu di Kòrsou. Een yorka (SR) is een geest, in het algemeen van een overledene.