dinsdag 3 januari 2017

Dictee dinsdag 03 jan 2017 (3): dictee Oefendictee januari 2017 (1) [1044]

Dictee - dictees [1044]

Oefendictee januari 2017 (3)

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

1. Tot diep in de nacht hebben we feestgevierd. Een van de gasten droeg een hoody. Het is lang geleden dat zij een feest gevierd hebben. In de Tweede Kamer vinden vaak ao'tjes (algemeen overleg) plaats: laatstelijk nog over de studierichting a&o (arbeid en organisatie). De AOb is de Algemene Onderwijsbond. Waar staat A.O.C. voor? De afkorting van anno is Ao. Je moet apaiseren niet verwarren met paraisseren. Heet een appartementenhotel nu een apartotel of aparthotel? Een apc'tje bevat acetosal (werkzame stof: acetylsalicylzuur = aspirine), fenacetine en cafeïne. Een ramboetan is een apenkloot. Stoned als een garnaal is apestoned. Welke apgarscore (appearance, pulse, grimace, activity, respiration) had deze baby? Zoek 'apgar' op internet! Bien cuit is het dubbele van medium (à point): het eerste is doorbakken, het tweede half doorbakken. Een apodyterium is een kleedkamer in het Romeinse badhuis. Zij vindt hem een apollo. Deze akte bevat een hele apostillenlijst (VD, GB zonder n). Daar moest apotropaeïsch worden opgetreden. Het water kwam uit de aquamanile. Zijn zij aquariuskinderen? Wat is een aquitard? 

2. Vergelijk 'cui bono' en 'à quoi bon'. Een dishdasha is een Arabisch mannengewaad. Ken je de araceeën? ARALL is aramid reinforced aluminium laminate. Van aramith maak je biljartballen. Wat vroeger het gewestelijk arbeidsbureau was, is nu het Centrum voor Werk en Inkomen. Arbiter bibendi zijn, dat wil eenieder toch? Is het Arbitragehof een soort van arbitragecommissie? De arbodienst voert de Arbowet uit. in België is een FOD verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van het ARAB. Op die schrijfwijze van 'Arbowet' valt in ons Benelux-land best wat aan te merken (of niet). Dief en diefjesmaat: Arcades ambo. Allemaal geheimen: arcana imperii, coelestia en sacra. Prachtig, zo'n arc de triomphe. Zo'n arend(s)sneb kan flink pikken. Gefrustreerden roepen 'argh' of 'aargh'. Een argumentum baculinum is een doorslaand argument (een argument ad baculum). Met zo'n argus op de uitkijk – met argusogen – kan er niets misgaan. Het symbool van de Malagassische ariary is MGA. Zo'n aristarch kan nooit kwaad. Hij was arkebus(s)ier (uitspraak!).

 3. Tegen die armada van profiteurs is geen kruid gewassen. Toch wel mooi, die biblia pauperum. De armenocide is de vergeten genocide. De armes parlantes zijn een zeker familiewapen. Hij redt het nog net met zijn armoedje. In BE is de Arohm de overkoepelende centrale dienst van de provinciale ROHM's. In de aron hakodesj bevinden zich de thorarollen. Seksuele arousal [uh-rau-zuhl] is dito opwinding. In de telecom is een goed arpu (average revenue per user) van belang. De luistervinken hoorden arrectis auribus toe. Bij schermen is het arrêt een tegenaanval. Die arrière-pensée veroorzaakte een nare arrière-goût. Zonder ars aequi kunnen we niet (ook niet zonder ars amandi). Arsenicumkies is mispickel. Een arterieklem is een kocher. Gent is de Arteveldestad. De artikel 50-procedure heeft alles met de brexit en niets met een artikeltwaalfgemeente (ook: artikel 12-gemeente) te maken. Een artist's print is een épreuve d'artiste. Wat is de arts-and-craftsbeweging? De Arubagulden is de florin.

4. Zo'n ascarideplaag is vervelend. Ze zijn aan het feestvieren. De Asean is de Association of Southeast Asian Nations. De Asen (en Asinnen) verbleven in de Asgard. Ook in een ashram hoef je niet bang te zijn voor a sheep in sheep's clothing. Je moet hem niet nemen, hij is asinus ad lyram. Wat wordt op Asjoera herdacht? Een askruisje haal je op Asdag. De zon schijnt a solis ortu usque ad occasum. Assaisonneren is kruiden. Zo’n assepad, dat fietst niet! Een asset-backed security lijkt redelijk veilig. Een Ad is een associate degree. Hoeveel eilanden telt de Indonesische archipel wel niet? Dat bruidspaar gaat nog een feest vieren. Dat is lafhartig van zo'n aterling: een attaque a tergo. Een atlashert is een berberhert. Vergelijk de zonneatmosfeer eens met de Marsatmosfeer. Een atomizer is een verstuiver. Hij tuinde er à tort et à travers in. Waren er veel atrako's (GB ook: atraco's) in 2016?