woensdag 25 januari 2017

Dictee woensdag 25 jan 2017 (3): dictee Oefendictee januari 2017 (7) [1051]

Dictee - dictees [1051]

Oefendictee januari 2017 (7)

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

1. Als VD 'terra di Siena' schrijft, moeten ze feitelijk ook Sienees en Sienese, dus zonder trema, schrijven ... De pluralis modestiae klinkt heel bescheiden. Wanneer vinden in NL de Algemene Beschouwingen plaats? De Besjt is de Baäl Sjem Tov. Op te zoeken: VGV. Dat boek is gejaspeerd. Bessie en Billie Turf: boegbeelden van obesitas. De bests van Nadal waren zijn best of fives. AMvB's zijn Algemene Maatregelen van Bestuur. Het Openbaar Lichaam BES heeft een Bestuurscollege. In bed is zijn een betweetster. De bête bedelaar – een echte bête noire en vaak debiteur van bêtises en bévues– vroeg om een bete broods. Bij de Grote en de Kleine Vissersbank benoorden de Doggersbank werd veel met de beug gevist. De shimeji is de beukenzwam. De IPO is de initial public offering = beursintroductie. In Nederland de Autoriteit-FM, in België de FSMA. Het bevergeil is castoreum en een beverharen hoed is een kastoren hoed. Ik woon in Zeeland bewester Schelde en ook nog aan de Schelde. Hij scoorde een bewussie. Rein was helemaal bezeeuwd.

2. Mijn favoriete sport is bhaktiyoga. Het schip is vanbuiten geschiemand. Bij een pizza Margherita kun je heel goed een margarita drinken. Verzin een list: oktober is de mariamaand (rozenkransmaand) en mei is (ook) de Mariamaand. Waar op je voorhoofd zit de glabella? Wat brengt de (het) Middellandse Zee(gebied) ons zoal (volgens VD)? Wel: de affodil(le), het africano, de arendbuizerd, de baardgrasmus, de blauwvintonijn, de bonito (= boniter) en de echte bonito (= skipjack), de brigantijn (piratenschip), de citroenmelisse (duivenkruid, melisse), de commensaalanemoon, het Corsicaans, de Spaanse costa, de cyclamen (cyclaam), het Cypriotisch, een mediterraan(s) dieet, de dwergooruil, de Euromediterrane samenwerking, de feloek (zeilboot), het Fenicisch (Foenicisch), het kledingstuk galabia, de galei, de Gazastrook, de grote vaart, de gezegende distel, het Hesperische bekken, de honds- en jonashaai, de kalanderleeuwerik, de kamerbrem en de kamsin (chamsin, wind).

3. Verder: de kapper (een struik), de klompvis (maanvis), de kraamwortel, het Kretenzisch, de kurkeik, de lansegel (zekere zee-egel), de lansvis, het Latijn, de lazarusklep (soort van mantelschelp), de levant (wind), de Levant (het Oosten), de lokharigen, de maankop (meerdere betekenissen, ook: maanbol, zwarte heul, slaapbol; ook: heulsap), het mare nostrum (Middellandse Zee), de marmerbrasem, de Mediterranée (Toon Hermans, vernederlandst), het Midden-Oosten, de moseik, de mosselzijde (stofnaam), het NATO-schild, de Nijl, de olijfboom, de ombervis (zeebaars), de opopanax (zekere rotsplant), het orbis terrarum (o.a. het wereldrond), de orseille (stofnaam), het ossenoog (grootogige brasem), Palestina, de polakker(mast) (vaartuig), de radkaart (wereldkaart met M. Zee en Nijl in T-vorm), de reuzenbaars, de rozemarijn (heester), de wilde of Boheemse rozemarijn = de moeraspalm, de salvia (soort salie), een Saraceen (muzelman), (bnw.) Sardijns, Sardinisch of Sardisch en de sardine (sardien).

4. Ten slotte: de schebek (zeilvaartuig), de schriftbaars (zekere baarsvis), het Seltsjoeks, de sidderrog, de slaapkrab, een slijkregen, de spart = sparte (halfagras, spartelgras, espartogras), de spiegelrog, de steendadel, de steeneik, de stekelpurperslak, de stink- of vuilboom, de tartaan (vaartuig), de thalassemie (erfelijke bloedziekte met gestoorde hemoglobinesynthese), de tonijn (een blikje, een broodje), de UPM (Union pour la Méditerranée (Frans!) , organisatie waarin de landen rond de Middellandse Zee samenwerken), de varkenvis (gewone bruinvis), het vat (soort van tonslak), de vliegende zeehaan, de voshaai, de vuurlibel, de waterbuffel (karbouw, arni), de zaagvis, de zeeamandel, de zeebal (soort zee-egel), het zeeschildzaad (sierplant), de zeevlinder (vleugelslak), de zoetwaterkrab, de zonnevis (petrusvis) en de zwaardvis.