dinsdag 24 januari 2017

Dictee dinsdag 24 jan 2017 (1): dictee Oefendictee januari 2017 (6) [1048]

Dictee - dictees [1048]

Oefendictee januari 2017 (6)

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

1. Volgens een Taaladvies moet je echt Spaansevliegzalf schrijven ... Geloof me maar: Piëmont (Nederlands) en Piemonte (Italiaans) zijn allebei goed, dus ook Piëmontse en Piemontese (bnw., aardrijkskundige namen, Taaladvies). Een inwoner mag je alleen Piëmontees (GB) noemen, op z'n Nederlands. VD doet die laatste 2 dingen echter anders. Uit die regio kennen we ook nog: asti spumante (een mousserende wijn), bagna cauda (dipsaus met o.a. ansjovis en olijfolie), barolo (een droge rode wijn uit de gelijknamige plaats), carmagnole (lied, dans, wambuis en ook: jakobijn), de chamade (blazen: aftocht) en de piemontese (het vleesrund, VD spelt dat terecht dus op z'n Italiaans). Tijdens het banzaaien (ook: bamzaaien) wordt er nogal eens 'banzai' geroepen. Een banyan is een baniaanboom. Een barbican of barbacane dekte de poort. Zou de barbadoskers, de acerola, lekker zijn? Lijkt een barbell op een dumbbell? Barbershop gebeurt a capella in close harmony. Ken je vertegenwoordigers van de Barbizonschool? Is bardolino uit corvina geperst?

2. Met barleywijn wordt gerstewijn bedoeld. Een capodastro is een barréklem. Aan een stoffer kan een bart zitten. Een barzeef is een strainer. In Iran is een basiji in tel! Wat is het verschil tussen 'basmala' en 'bismillah'? Basisengels is Basic English. Waarom noem ik obesitaschirurg en bassdrum in één zin? Is dat nou eikenfloëem? De assistent van de dorpskapitein (SR) heet basya. Batavian grace is gewoon Hollandse plompheid. Een bath is qua inhoud net zoveel als 3 balthasars, 12 jerobeams, 2 melchiors, 6 methusalems, 2,4 nebukadnezars, 8 rehabeams, of 4 salmanazars. Een batterie de campagne haalt het niet bij een batterie de cuisine. Zo'n batterijei smaakt me gewoon niet. De batucada hoort echt bij carnaval. Bavianen is (!) ijsberen. Bayem is (in de oosterse keuken) spinazie en een baz is een bericht aan zeevarenden. Een B&B is een bed and breakfast. Met Gods genade, bono cum Deo (afko: B.C.D.) doe je ook de afkortingen bc. (baccalaureus), b.c. (basso continuo) en BC (before Christ) goed. Hij is lid van de treinbeambtenbond. Hij droeg altijd een beanie of een hoody.

3. Met haar beauté du diable was ze een beauty. Beauty is in the eye of the beholder en ook: beauty is but skin-deep. Chinezen houden van bêches de mer. Een BED is een binge eating disorder, een eetbuienstoornis. Er bestaan ook bedevaarsters. Is er ook een dorpswinkelbediendebond? Bedolah is bdellium. Dat materiaal is osteoïd. Beencellen zijn osteocyten. Wat doet een beenkeier? Militairen dragen vaak puttees. Een beissie mag je ook beestje noemen. Zo'n gedoe noem ik een begankenis. Bij joden begeind is bij Duitsers begeisterd. Daar heb je weer zo'n begga (ook: belie). Een donateur doneert aan een donataris. Jazeker: begreind is berijpt. Die kent u wel: de behemoth. Een van de oudste gedrukte werken is Spiegel der Behoudenis. Hoe heet beiers in het beiers? De beckmannomlegging heeft met caprolactam van doen. De bekade havenkom ligt droog. Wat houdt de Bekendmakingswet (dat is de citeertitel) in? Ben je bekotebikkerd, belatafeld? Wat deed een fermier général?

4. Amusant, zo'n causeur als bel-esprit op de bel-etage te horen praten. Van VD mag je een hallentoren ook belfoort noemen (naast: belfort). Die genaturaliseerde Belgen vertonen nog wel belgitude. Ze droeg een bellbottom. Mooi, die belle peinture. Het gazon moet geaereerd worden. Boven de brief betekent B.L.: benevole lector, goedgunstige lezer. Die oplossing is ben trovato. We behandelen nu het dibenzoylperoxide. Berbers eten graag atlashert. De rekening is dan in het Tifinagh. De judicatuur was bere-interessant. Je weet wel: de berenning (GB zou naar analogie van bijv. Zoen van Delft waarschijnlijk Berenning schrijven) van Aardenburg in 1672. Ontspannen: in de bergère met een bergerac. Beril is beryllium-aluminiumsilicaat (Het lijkt erop dat een silicaat scheikundig met elementen te verbinden is; daarbij zou dan m.i. sprake zijn van verwisselbaarheid, dus koppelteken). Hij hanteert een berlijnen zweep. Mjammie: berlinerbollen! Een stage is een bpv. Hij kreeg een berufsverbot. Die mannen leiden aan machismo, hanigheid.