vrijdag 6 januari 2017

Dictee vrijdag 06 jan 2017 (1): dictee Oefendictee januari 2017 (4) [1045]

Dictee - dictees [1045]

Oefendictee januari 2017 (4)

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

NB Het competitiedictee (08-04-2017) bij Herman K. in Opwijk (B) is uitverkocht (Vlaams: volzet ...) 

1. Hij zag eruit als een atrofieerpeer. Is iemand met een vie manquée een au banquet de la vie, infortuné convive? Interessant: een aufguss is dus een löyly. Hij neemt alles au sérieux en is een kerel aus einem Guss. De ASS is de autismespectrumstoornis. Is auto-erotiek paradise-by-the-dashboardlight? Door al die trubbels raakte de bijeenkomst heel getroebleerd: iets voor troubleshooters. De Avestische (vergelijk: Zend-Avesta) boeken bevatten de leer van het parsisme. Geef mij maar zo'n lekkere doodgewone avg-maaltijd! Ze wilden daar geen azc, wel een avo. Leg het avoirdupoidsstelsel eens uit ... De schemering valt in: het avondt. Een curfew is een avondklok. De leenheer had het recht van avondkout. De uiting 'at your service' heeft veel weg van 'à vos ordres'. In die ouderenflat is een lief-en-leedteam werkzaam. Het Bamboegordijn is het Zijden Gordijn. Wat zijn 'gurwitschstralen'? Verwar dat niet met de Auschwitzleugen, een cinewitz of de grawitztumor!

2. De handelsattachee en de militair attachee vormden een lesbisch stel. Apentrots, bestaat die? Die confit de canard was de moeite waard. Wat heb jij een lekker aftershaveje op, zeg! Deze discussie is ijdellijk. Wat weet je eigenlijk van jezidi's? Zijn optreden kun je méritoire noemen. In de efebie werden efebengroepen opgeleid. Op '*dy' (een selectie; zoek zo nodig de betekenis maar op): apricotbrandy, baglady (zwerfster), bandy (soort ijshockey), black comedy, burgerbuddy, caddy (in cd-speler), candy, casestudy, dandy, dramady, Dy (dysprosium), DY (op auto's: vroegere naam van Benin), eddy (draaikolk), escortlady, first lady, fuckbuddy (seksvriend), grand old lady, handy (mobieltje), hoody, iron lady, Laurel en Hardy, leading lady, milady (en milord), nerdy (wereldvreemd), nobody, paddy, rocksteady, rowdy, screwballcomedy, shandy, speedy, stand-upcomedy, study, teddy, toddy, trendy, hyper- en ultratrendy en widebody.

3. En op '*die' (een zeer beperkte selectie uit 376 trefwoorden): ab hodierna (die), adie (adieu, ook: hadie), a die (van de dag af), akoepedie, Arcadië, bendie (rijtuigje), birdie (bij golf), blondie, bradycardie (vs. tachycardie), caddie (boodschappenwagentje, golfstokkenkokerdrager), eodem (die), fulltimestudie, langetermijnstudie, Barbie-, Bijbel- en gospelparodie, gevalsstudie (zie eerder: casestudy), hesterno die (gisteren), hodierno die (op de dag van vandaag), indie (platenlabel), Indië en Kaapverdië, kaskedi (keskedi, kiskedie: achterste), maladie sans maladie (spleen, weltschmerz, taedium vitae), sf-parodie, Bijbel-, islam-, Talmoed- en Koranstudie, misopedie (afkeer van kinderen), Nederlands- en
Oost-Indië (Oostinje), noëpedie, opa-en-omasubsidie, organdie (glasbatist), padie (rijst op het veld), polyidie en polyploïdie, psalmmelodie en psalmodie, raw foodie (droeg een hoody), reinardie, roadie (roadmanager), sine die (zonder dag of tijd), stadie (lengtemaat), tragikomedie, tribadie (lesbische liefde) en webencyclopedie.


4. De vergrotefotoafdruk (vergrote fotoafdruk) was nog heel scherp. Wist je dat bosyaws hetzelfde is als leishmaniasis, aleppobuil en kala-azar? Ik zal je op je baadje geven. M'n wiegie was een stijfselkissie, m'n deken was een baaien rok. Een IT-deskundige moet wel bitwijs zijn; is zijn baarddracht daar het bewijs van? Hij heeft trouwens chagas. Kun je via een baardsaki baardschurft (sycosis) oplopen?