zaterdag 19 september 2015

Dictee zondag 20 sep 2015 (1): dictee Groot Heerenveens Dictee 2015 [734]

Dictee - dictees [734]

Groot Heerenveens Dictee 2015, auteur: Rob Kerkhoven

Loflied op Heerenveen

Als je in de Randstad naar de vermoede grootte van Heerenveen informeert, krijg je groteske antwoorden: ten minste 80.000 ingezetenen, het voetbalstadion heeft een capaciteit van 40.000 staan- en zitplaatsen, en heus, er is een universiteit met wel vijf faculteiten.

De kosmopolitische inwoners van de metropool wat verderop weten wel beter. Wij, hier in Zuidoost-Friesland trouwens ook: de Koemarkt is een minifeestlocatie, onze gemeenteraad is middelgroot, het college van B en W telt slechts vijf leden.

Onze dorpsdichter meldde het al bij zijn installatie: er circuleert geen loflied op Heerenveen. In archieven snuffelend speurde hij vergeefs naar scabreuze rijmelarijen of gewijde hymnes. We moeten het doen met de prozaïsche gemeentegids, concludeerde de dorpspoëet.

Over notabelen gesproken: via achterkamertjespolitiekachtig gekonkel en vleiende voicemailberichten smeekte men mij om een tipje van de dicteesluier op te lichten. Ik werd ge-e-maild, ge-sms't en via speciaal gelabelde hashtags bestookt met twitterlawines. Enkele chique lady's met roodfluwelen hoedjes stuurden zelfs een exquis flesje bordeaux met excellente parmaham.

Sommigen offreerden exorbitante somma om mijn Zwitserse bankrekening te upgraden. Ik luisterde beleefd, maar weigerde nochtans gedecideerd. "Doneer uw giften liever aan nooddruftige FIFA-bobo's. Die behoeven eerdaags exclusieve rechtsbijstand", adviseerde ik met ironisch dedain.

De meesten van u speelden het concours tot dusver goudeerlijk. Bravo! Of is uw zelfrespect intussen compleet verdwenen? Ach, sommige woorden waren ook
multi-interpretabel, andere quasifilosofisch en enkele ronduit abracadabra, verzucht u wellicht.

Mogelijk kunt u straks apetrots bogen op een olympisch resultaat. Hoe het ook zij, de finish is nabij. Ga niet zitten treuren! Reciteer een ode aan 'Heerenveen, 'n gouden plak!'.