zaterdag 12 september 2015

Dictee zaterdag 12 sep 2015 (2): dictee 852 (2) [730]

Dictee - dictees [730]

Dictee 852, alinea 4 t/m 6.

4. Je weet toch, dat die afschuwelijke ziekte progeria ('vroeg oud') ook wel het hutchinson-gilfordsyndroom genoemd wordt? Verwar die ziekte niet met het guillain-barrésyndroom (volgens internet een vorm van polyneuropathie). Het zegel is nog intact. Het meervoud van 'infuus' is 'infusen' [z]. Hoed u voor de MRSA-bacteriën (en ook de EHEC-bacteriën). Je bent je passe-partout toch niet vergeten? Je moet daar die passerelle [geen 'luh'] over. Hoe laat is de cérémonie protocolaire? Later, want er is een crime passionnel gepleegd! De schoolleiding is aan het kurieren am Symptom. Je weet toch dat een peperoni een onrijpe Spaanse peper is en dat pepperoni [beide zelfde uitspraak!] een pikante salami is? Hij is allesbehalve dom.

5. Ik heb vroeger een poosje bij de bloedbank aan plasmaferese meegewerkt, niet in de wdb.: zoek maar eens op. Met monsieur (Joseph) Prudhomme wordt bedoeld: het type van de kleinzielige burgerman, die graag met grote woorden schermt. Zou zo iemand wel als prud'homme kunnen functioneren? Ik denk van niet. De making-of is het verslag van de totstandkoming van een artistieke productie, met name een film. De wereldwijde islamitische gemeenschap wordt oemma genoemd. Teneinde raad te krijgen, wendde zij zich ten einde raad tot haar vader. Zo dadelijk gaat het tae-bo (niet het tai chi!) beginnen. Er staat daar meestal een botol tjebok (voor de billen).

6. De penny-a-liner had veel last van paparazzi. Er is bij AH een reclameaanbieding met minneola's. De Midden-Oostenexpert (niet: Verre Oostenexpert) was arabist. Er zijn ook panarabisten die naar een pan-Arabië streven. Je hebt restless legs met het rustelozebenensyndroom. Alle chefs de mission waren uitgenodigd. Ik kreeg een e-mail van de quasi-Rabobank: voor het contactloos pinnen moest ik maar even inloggen (om slachtoffer te worden phishing zeker?). Volgens mij is hij een van de gezochte bozeriken. Rome is de stad van de Zeven Heuvelen, daar hoort Vaticanus niet bij! De Rapaljepartij met zijn rapaljanen zal toch niet helemaal uit rapaille en rapaillepolitici bestaan? Zo'n rupsje-nooit-genoeg zou je niet moeten willen zijn.