zondag 6 september 2015

0725 Dictee zondag 06 sep 2015 (2): dictee Ditjes en datjes (58) √

Dictee - dictees [0725]

Ditjes en datjes (58)

A. Tip: heb je de erratalijst van GB als pdf-bestand gedownload? Dan kun je via (linksboven) Bewerken en Zoeken linksbeneden naar 'volgende' zoeken en zo krijg je alle items van 'volgende oplage' achtereenvolgens in beeld! 2020 - niet meer van toepassing!

B. Nog zo'n tip: als je de Technische Handleiding als pdf-bestand gedownload hebt, kun je met Bewerken en 'Werkbalk Zoeken tonen' in het zoekvak (nu rechtsboven!) bijvoorbeeld zoeken naar C&A of naar morfeem, en naar nog veel meer! 

2020: klik op het vergrootglas linksboven!

C. De knopherik mag je geen gele kiek meer noemen, wel wilde radijs (VD). 

D. GB deelt mee dat lepeltje-lepeltje mogelijk ook een koppelteken krijgt, net als balletje-balletje. De reden ervan schijnt in het verkleinwoord 'tje' te liggen. Bijgeleerd van GB: dat is een derivatiesuffix ... 2020: oké.

E. GB deelt ook mee dat de zoekfuncties in het nieuwe oGB uitgebreid worden … Zo kun je bijv. zoeken op *list voor analist, etc. 

F. Van de inhoud van Bijlage I, II en III uit de papieren VD werd maar (ruwe schatting) 25% opgenomen in de online-VD. Die heeft geen bijlagen meer, wat overgenomen is, is nu een zelfstandig lemma. Voorbeeld van een verdwenen uitdrukking: Singen wie der Vogel singt – al die uitdrukkingen begonnen per definitie met een hoofdletter. 

G. Voorheen kende VD de snep, die verwees naar de nog wel aanwezige snip: o.a. loopvogel, waadvogel, bankbiljet. NB sneb = snavel.

H. Voorheen stonden de alternatieven kenari en kanarieboom in VD, thans beide niet meer. 

I. Een aantal alternatieven voor 'tante' is geschrapt: meui, meu, meuje en moei. 2020: wel voor tante nog: meutje.

J. Voorbeelden van een lineaire vrije-energierelatie zijn de brønstedrelatie en de hammettrelatie: de eerste staat nog in VD, de tweede en de derde niet meer! 2020: nog wel
brønstedzuur.

K. "Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden" is een uitspraak van Cato. Daarom had VD ook 'catonisch' (op de manier van Cato), maar nu dus niet meer. 2020 nog steeds: ceterum censeo Car­thagi­nem es­se delendam = voorts ben ik van me­ning dat Car­tha­go ver­nie­tigd moet wor­den (ook als bron van toe­spe­lin­gen waar­in ‘ceterum censeo’ wordt aan­ge­vuld met bv. Ne­der­land­se woor­den).

L. Konzenielje is de volksnaam voor cochenille, de cactusschildluis, maar dat woord is geschrapt. 

M. Het bonjourmadammeke (de driekleurige winde, synoniem: dagschone) is verdwenen.  

N. Jammer, maar 'Brabo, de legendarische stamvader van de Brabanders' vinden we niet meer terug in Van Dale. 2020: wel is 'brabo' (informeel) nog de aanduiding van een Brabander.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten