zaterdag 8 februari 2014

0152 Dictee woensdag 12 februari 2014: dictee Rozenburg √

Dictee woensdag 12 februari 2014: dictee Rozenburg

Rating
Beperkt aantal deelnemers (25), erg gezellig, niet erg moeilijk maar wel foutloos (Taalunie!). Ook was er 's middags een Jeugddictee (basisschool). Lustrum (voor 5e keer). Reden genoeg voor twee sterren:

Rating RDR 2 sterren: * *            [NB De 42e rating]

Het dictee idealiter (titel)

1. De tuin kan geen remplaçant zijn van de natuur, maar het voortbestaan van de wisent, de Europese bizon, is wel aan Artis te danken, een bijzonderheid die appelleert aan de gevoelens van elke rechtgeaarde dierenvriend.

2. Met dit linguïstische juweeltje werd ruim twee decennia geleden het Groot Dictee der Nederlandse Taal geopend. Lit(t)eratuur in optima forma [tt:alleen GB].

3. Maar na het tenhemelschreiende misbruik van het przewalskipaard lijken alle remmen te zijn weggevallen. Een onvergeeflijk affront jegens een allerliefst creatuurtje, dat in één klap van zijn exclusiviteit werd beroofd om de morbide reden dat ook Belgen een spelfout moesten maken.

4. Anno 2013 werden we zelfs getrakteerd op een hakkelend aan elkaar geprate brij van ten enenmale onbegrijpelijke archaïsmen.

5. Wat werden wij daarentegen verwend door Pia.

6. Dat was tenminste een interessant verhaal, dat prettig wegschreef zonder er ook maar één accent aigu of circonflexe bij te slepen.

7.Ik doe dan ook een appel op de theaterstichting om Pia als lid honoris causa in haar gelederen op te nemen ter bewaking van de intentie van ons Rozenburgse dictee, namelijk een boeiende promotionele activiteit in het enige echte, daarenboven akoestisch unieke, Muziektheater De Ontmoeting. Dat het nog een lang en bloeiend leven beschoren zij.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten