dinsdag 25 februari 2014

0162 Dictee woensdag 26 februari 2014 (4): dictee – oefendictee 725 (deel 2) √

Dictee woensdag 26 februari 2014 (4): dictee – oefendictee 725 (deel 2)

4. Een waterdokter, is dat een aqualoog? Vreemd: jacana's [kaa] worden ook wel jaçana's [saa] genoemd (het zijn steltlopers). Het is hier Jantje Contantje: hier betaalt een jan-contant handje contantje. Een jan-in-de-zak is een au bain-marie bereide koek. Een janjaweed [dzjahn-dzjaa-wiet] is lid van een gewapende Arabische militie in Darfur. [In cijfers:] De jaren 90 lopen van '90 tot en met '99. Yasser Arafat had zelf toch zeker wel een jasser [aardappelschilmesje]? De jan-weetal [2020] en het lijsje-weetal zongen een prachtig duet. De Jakobsdag is de feestdag van de Heilige Jacobus, 25 juli. Jeetje mina, wat een je-m'en-foutisme, zeg. Jouer des coudes is niet netjes: met je ellebogen werken. Kun je jouïsseren van een action de jouissance? Kan joosjesthee, buskruitthee, wellicht kwaad? Hij zal wel weer Joppie zijn. Hij heeft een joppie [karweitje, baantje].

5. Is jugendstil hetzelfde als art nouveau? Juffertjes-in-'t-groen zijn sierplantjes of likeurtjes. Het zij je vergeven: zeg maar kaddisj. Een taxidermist is een preparateur. Een kalief bestuurt een kalifaat, een markies een markizaat. Een ka-kom-eruit is een bijdehante ka. Hij is aan de kakkerij. Op de markt kon de kakadoris de kakofonie van schreeuwende kaketoes niet overstemmen. Zo'n kanis is geen ponem, maar je kunt er wel kano's mee eten. Voor canderen heb je kandij nodig. Het kandidaat-Eerste Kamerlid ontmoette de
kandidaat-vicepresident van de Verenigde Staten. Kardaus (kardoen) kun je als groente eten. Ze behoort tot de kanunnikessen van het Heilig Graf. De Hollandse kantonnier [ie] huwde de Brugse kantklosster.


6. De bintjes, dorés en irenes waren bij karrenvrachten in de aanbieding. Met die linnen voeringstof, dat kat-in-de-zak, kocht ze een onverwachte kat in de zak. Aan de voet van een aartje kunnen kelkkalfjes staan. Heb je weleens een kast- of relnicht met een kastoren hoed gezien? Nooit van gehoord: krambamboeli en kajapoet(ih)olie. Die kettingrokende zenuwpees is vertegenwoordiger in kevlar, een soort aramidevezel. Doet u er wat kappersaus bij? Het werd een keizersnedebevalling. Kauwen en wouwen zijn vogels. Cava is Spaanse volgens de méthode champenoise gemaakte mousserende wijn en een kava (ook: kawa) is een peperstruik. Zo'n kingkong kun je beter niet tegenkomen. Die klappei maakte veel stampij. Wanneer was de kleine ijstijd? Je moet dat alleen maar puur klinischbiologisch benaderen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten