vrijdag 31 januari 2014

0151 Dictee woensdag 05 februari 2014: dictee Lansingerland √

Dictee woensdag 05 februari 2014: dictee Lansingerland

Rating Lansingerland
Veel deelnemers, prima entourage, leuke tekst en goed voorgelezen. Maar toch: te veel foutjes in het dictee, zelf nakijken vanaf scherm (geen begeleiding daarbij), de interpunctie had gegeven moeten worden, geen aparte categorie Specialisten, etc. Daarom vooralsnog 1 ster, maar dat kan dus gemakkelijk verbeterd worden …

Rating: RDR 1 ster  *

Aan de vooravond van Beatrix' grote dag (titel)

1. Morgen viert prinses Beatrix haar verjaardag. Die dag lijkt evenwel geen excessief dure happening te worden. Vermoedelijk laat onze ex-vorstin voor zichzelf en haar naaste familie wel een delicieuze maaltijd serveren. Zal de hoofdschotel boeuf bourguignon zijn met een chutney van cranberry's en ander exotisch fruit? Wordt het dessert een dame blanche of een stukje verrukkelijke bavaroistaart? In elk geval zal het diner exquis zijn.

2. Beatrix was overigens een van de bekwaamste vrouwelijke monarchen die ons land heeft gekend. In de periode waarin zij staatshoofd was, legde zij ten aanzien van haar volk veel empathie aan de(n) dag. Zij werd en wordt nog steeds door velen geadoreerd. Haar zoon en opvolger Willem-Alexander is thans bezig de sympathie van het Nederlandse volk te winnen. Máxima's innemende optreden zal daar zeker aan bijdragen, daarbij geholpen door haar modieuze outfits met bijpassende bijouterieën, hoofdtooien en accessoires.

3. Ons koninklijk paar heeft twee maanden geleden een bezoek gebracht aan de Beneden- en Bovenwindse Eilanden. Wat opviel in het tv-verslag van die reis, was dat sommige Antillianen hoteldebotel van vreugde waren. Kort daarna reisde het paar naar Rusland waar de echtelieden president Poetin ontmoetten die juist een weekend op zijn datsja had doorgebracht. Hun bezoek was enigszins curieus omdat op dat moment twee Greenpeaceactivisten in Sint-Petersburg in de cel zaten.

4. Nederland is trouwens ingenomen met de huidige koninklijke familie. De waardering voor de Oranjes is ooit wel anders geweest. Zo speelde prins Maurits in 1619 een dubieuze rol bij de berechting van Johan van Oldenbarnevelt. Op 13 mei, bij het krieken van de dag, werd de grijze eminentie onder de belangstelling van een leger voyeurs op het Binnenhof geëxecuteerd. Hij is negentien jaar lang Berkel en Rodenrijs' erudiete ambachtsheer geweest. Dat was bijna vier eeuwen voordat de ZoRo-lijn * en de RandstadRail * werden ontworpen, die nu beide behoren tot de besognes van de wethouder met vervoer in zijn portefeuille.
* Beide niet in wdb. - ZoRo-lijn = bus Zoetermeer - Rotterdam. 
* RandstadRail = tram, lightrail Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer

5. Er resteren nog legio vragen over het dagelijks(e) leven van de prinsen en prinsessen. Slaapt Beatrix onder een baldakijn? Hebben de toiletten op het paleis een gouden wc-bril? Staat daar ook ergens in een vergeten hoekje een spinnewiel? We weten het niet. Ons vorstenhuis heeft inderdaad iets van een sprookje. Maar dat sprookje onthult niets daarover. Uiteraard zouden de glossy's hierover wél graag opening van zaken willen geven, maar ook zij weten het naadje van de kous niet.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten