dinsdag 18 februari 2014

0159 Dictee woensdag 26 februari 2014 (1): dictee KSH Hoofddorp √

Dictee woensdag 26 februari 2014 (1): dictee KSH Hoofddorp

Rating
Het mag dan wellicht erg gezellig geweest zijn, en de auteur mocht Jan Terlouw heten, met meer dan 5 fouten (7 zelfs) komt dit KSH-dictee in de kelder van de ratings terecht: 0 sterren en daarmee krijgt Putten eindelijk gezelschap! Het dictee werd voor de 3e keer gehouden. De fouten: crêpe suzette (was S), olympische winterspelen (was O, W - 2020, VD: wel hoofdletters), paralympische winterspelen (was P, W - 2020. VD: wel hoofdletters), slopestyle (was i), baghera (was ee), de rock-'n-roll (was het) en cro-magnonmens (was C).

Rating: RDR 0 sterren                  [NB de 46e rating]

Het goede leven (titel)

1. Elektrische apparaten veraangenamen ons dynamische bestaan: we zijn gevaccineerd of anderszins gewapend tegen ziekten als dysenterie en longemfyseem en voor onze verpozing en verstrooiing wordt gezorgd door aan cybernetica verwante mechanismen.

2. We eten geen hachee meer, maar paddenstoelensoufflé, chipolatapudding, crêpe suzette en heerlijke kazen als roquefort en komijnekaas, maar we houden ons aan de adviezen van de diëtist, al is ons voedsel overvloedig en wordt het door planten als cichorei op smaak gebracht: we leven bourgondisch.

3. De iPhone en de iPad zijn in ons leven gekomen, ongelofelijk inventieve technieken, ooit futuristische ideeën, door prestaties van de mathematische fysica tot werkelijkheid geworden; in vergelijking daarmee hebben de alchemisten indertijd zitten hannesen.

4. Met telepathie zijn we niet erg opgeschoten: veel bij een onderzoek geënquêteerden vinden het onzin, maar andere zeiden geëmotioneerd, dat de wereld te geëmancipeerd is om de essentie van de psyche nog te begrijpen.

5. We bereizen de wereld: we gaan naar Sotsji voor de Olympische Winterspelen en wat later voor de Paralympische Winterspelen, waaraan achtentachtig landen deelnemen, waaronder Tadzjikistan, en nieuwe sporten worden geïntroduceerd als onder andere de halfpipe, de slopestyle en bij de biatlon de gemengde estafette.

6. De vraag rijst of de aarde aankan wat we van haar vragen, of het bruggebint van de planeet sterk genoeg is voor onze extravaganties, want welpen in de padvinderij hebben een baghera, sporters hebben een trainer, leerlingen hebben een leidsman, maar wat hebben wij: de rock-‘n-roll van hedonisten?

7. De temperatuur op aarde stijgt en geologen, klimatologen en fysici denken dat het komt door het verbranden van fossielen, maar er zijn ook klimaatsceptici die het klimaatbeleid zien als een soort autodafe van politici op grond van wetenschapswaanzin: zij noemen het zelfprojectie en soms zelfkastijding van psychoten.

8. Inmiddels houden we dieren op een industriële basis: in de oceanen worden de adderzeenaald, de ansjovis, de driedradige meun en vele andere soorten bedreigd, maar wij letten op de calorieën en we houden van barbecueën: vis moet esthetisch zijn en verder niet dramatiseren graag.

9. De biodiversiteit neemt drastisch af, want landbouw wordt vertaald in monoculturen: is dat een visie van economen of fatalisme van dommeriken, zijn we optimisten die een wolkeloos bestaan voor zich zien of masochisten die het eigen bestaan in gevaar brengen?

10. Loopt de ontwikkeling van de cro-magnonmens naar zijn eind of gaan we consciëntieus proberen onze nakomelingen een kans te geven? Je moet van goeden huize zijn om als lobbyist voor de toekomst voet aan de grond te krijgen, eyeopeners voor politici aan te reiken, encyclopedieën te raadplegen, al dan niet digitaal, en de courage te hebben de moeilijke weg in het labyrint van verwarrende signalen te zoeken.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten