zaterdag 15 februari 2014

0157 Dictee woensdag 19 februari 2014 (5): dictee Utrecht (deel 2) √

Dictee woensdag 19 februari 2014 (5): dictee Utrecht (deel 2)

Hier dan toch maar de complete tekst in twee afleveringen: (1) en (2). Hieronder het tweede gedeelte (2).

3. In het strafrecht is het niet beter. Na een beklagprocedure is er eindelijk een zaak, met om te beginnen een wijziging tenlastelegging, aanhouding met verwijzing naar de rechter-commissaris voor verhoor van getuigen, en maanden later uiteindelijk het onderzoek ter terechtzitting met requisitoir en pleidooi. Hier hebben we gelukkig nog snel een doorwrocht vonnis. Ja, men is een pietje-precies! De vraag is echter wat de burger hiermee opschiet. De straf moet nog worden geëxecuteerd. De benadeelde partij mag slechts hopen dat zij dankzij de schadevergoedingsmaatregel nog wat centen vangt, maar meestal is ze in haar vordering niet-ontvankelijk. Misschien is het slimmer om te gaan stukadoren. Strafrechters zijn slapjanussen. Ze doen er alles aan om een penalisering van de samenleving tegen te gaan. Strafrecht is voor hen een ultimum remedium. Zachte heelmeesters maken echter stinkende wonden.

4. Het wordt er niet beter op als rechters openlijk klagen over werkdruk, hun managers verwijten te zijn vervreemd van de werkvloer en vrezen voor misslagen en kwaliteitsverlies. Het helpt ook niet als notarissen zich in te krappe businesssuits steken of op hoge hakken gaan, zoals in zwart-witfilms. En de met gelikte designmeubelen ingerichte kantoren op de Zuidas [A'dam] doen de advocaten met hun geëquilibreerd pochet evenmin goed.

5. Dan het salomonsoordeel . De rechtsstaat stevent af op een bestaansrechtsfaillissement. Het recht wordt verramsjt en lijdt rechtstreeks gezichtsverlies. Het wordt tijd dat de president van de Hoge Raad, de procureur-generaal (pg) bij de Hoge Raad, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak [VD], de nationaal deken van de orde van advocaten [VD, maar ook: Orde van Advocaten en NOVA = de Nederlandse Orde van Advocaten] en de voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie [niet in wdb., KNB] de koppen bij elkaar steken en de nodige dag- en nachtcrème inkopen. Er is genoeg gerelaxt, maar het is natuurlijk geen sinecure. De juridische professie lijkt last te hebben van faliekante eczeem. De juridische professie is toe aan een facelift, ook wel rytidectomie genoemd.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten