dinsdag 11 februari 2014

0153 Dictee woensdag 19 februari 2014 (1): dictee Zeist √

Dictee woensdag 19 februari 2014 (1): dictee Zeist

Rating
100 deelnemers, nieuwe stadhuis, goede tekst, helaas een paar foutjes en te veel plaatselijke straatnamen. Voorlezen: gemiddeld. Bij de totale beoordeling kom ik daarom op 1 ster (maar dat kunnen er makkelijk 2 of 3 worden: was immers de eerste keer).

Rating RDR 1 ster:            [NB 43e rating]

Het dictee had geen titel.

1. Welkom bij de première van een traditie. Als linguïstisch bodybuilder moet u op spitzen lopen.

2. Let goed op en vermijd het in scène zetten van uw eigen misère. Houd stand, ook al houdt u zich op in een slangenkuil van giechelende ogenschijnlijke sympathisanten.

3. U participeert in een niet te verijdelen project van een serviceclub met uitdijende ideeën, geënt op pijlers van maatschappelijke betrokkenheid. In deze imaginaire alpineskiwedstrijd  kunt u uitglijden over d'tjes en t'tjes, trema's en de saillante schrijfwijze van bijvoorbeeld monosyllabisch of non-alcoholische Noord-Afrikaan.

4. Maar u heeft natuurlijk de do's-and-don'ts om hier magnifiek te excelleren gedetailleerd bestudeerd! Zo kan inderdaad een deceptie met kippenvel worden geëcarteerd.

5. U bevindt zich daardoor op elitair niveau naast de burgemeester van Amsterdam, als laureaat geëerd met de Machiavelliprijs. Wie zich er toch quasinonchalant van heeft afgemaakt en nu stiekem afkijkt, die had het cognitieve vacuüm beter eerst opgevijzeld in de bibliotheek bij het Belcour.

6. Of situeerde u dat lexicografische epicentrum bij wijze van faux pas op een van de volgende locaties, waarvan de onorthodoxe schrijfwijzen wijdverbreid bekend moeten zijn bij allen gelieerd aan Zeist: Schaerweijde, Griffensteyn, Crosestein, Nijenheim en Dijnselburg?

7. Bevindt uw zelfbewustzijn zich na dit gekkenwerk in een peilloos diep ravijn, ligt u knock-out of lijdt u aan acute taalkundige schizofrenie? Frequenteert u plots liever McDonald's voor frietjes of Hermitage voor tournedos met smeuïge bearnaisesaus?

8. Verkiest u misschien bij smörrebröd (GB ook en VD alleen: smørrebrød) met Parmezaanse kaas te mijmeren over een ascetisch retraiteoord met esthetische Boeddhabeelden? Opteert u zelfs hautain enkel voor Hare Koninklijke Hoogheid Máxima met chique thee en royale biscuitjes?

9. Of sms't u wellicht nu al geërgerd over dit irreële dictee via uw coole smartphone in Poldernederlands? Vermant u zich bij dit existentiële gefröbel want het crescendo is nakend en de catharsis nabij!

10. Onze fascinatie voor uw nijverheid en sponsorbereidheid nadert epische proporties, in grootte gelijk aan de Utrechtse kathedraal. Dit is geen cliché of verbale goocheltruc. Namens de freelancers van de wijkinloophuizen en de Rotaryclub Zeist zeg ik: "Chapeau voor uw inzet!"
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten