vrijdag 28 februari 2014

0165 Dictee woensdag 05 maart 2014 (2): dictee – Hoe word je een dicteetijger? √

Hoe word je een dicteetijger?

Allereerst: doe dan vooral mee aan het 7e7 Groot Breskens Dictee zaterdag 10 mei vanaf 14 uur in De Ontmoeting (Dorpsstraat 50, Breskens). Kosten 5 euro. Sponsoren: Jumbo, J&B en Bruna. Het dictee voor de 'aanvangers' is echt heel goed te doen! Opgave via leentfaar@zeelandnet.nl Er zijn overigens nu al 12 inschrijvingen, waaronder uit Hoofdplaat en Waterlandkerkje. Ook leuk dat zich al twee deelnemers onder de 16 hebben aangemeld!

Ditmaal wat manieren als u zich echt een beetje op het dictee wilt voorbereiden, zeg maar: dicteetijger wilt worden.

1. De beste voorbereiding is het Groene Boekje. U koopt het voor een paar tientjes, maar het is ook gratis te raadplegen op www.woordenlijst.org Het belangrijkste daarbij is de zogenaamde Leidraad voorin. Daar staan alle spellingregels. Dus waarom we
Noord-Brabant, langetermijnvisie, geüpgraded, ge-e-mail en geëtter, grandslamtoernooi, grand-prixcircuitje, paus, professor, Sint-Pieter en sint-salarius, koeterwaals, Plathaags, Van Kooten en De Bieachtig, middeleeuwen, de Beeldenstorm van 1566, d'tje, t'tjes, ei'tjes, m'etjes, ij'tjes en z'jes schrijven zoals we dat schrijven … Af en toe een (half)uurtje bladeren in de 100.000 woorden van GB kan ook zo z'n nut hebben. Op internet vind je ook de erratalijst van wat er in de nieuwste oplagen veranderd is [2020: niet meer!]. Zo staat er in uw papieren versie wellicht nog Atjeeër, maar op internet staat nu echt (nadat ik dat aangedragen had) Atjeher. Want 'Atjeh' is natuurlijk een aardrijkskundige eigennaam, waarmee je niet mag rommelen.

2. De Dikke Van Dale is de tweede bron, maar die 4500 pagina's met pakweg 250.000 lemma's neem je niet zomaar op een achternamiddag door! Er zijn ook wel beperktere uitgaven van VD en op internet vind je ook de 'gratis' VD, maar die geeft natuurlijk niet alles (dat zou commerciële zelfmoord zijn …).

3. Ook zeer aan te raden voor een tientje: 5000 venijnige dicteewoorden (Onze Taal, Prisma, ISBN 9 789000 331581). Bij 'normale' dictees grijpt men hier vaak op terug, dus iedere dag een paar bladzijden lezen, kan je bij de gewone dictees veel fouten schelen!

4. En mocht je echt de smaak te pakken hebben: kijk wekelijks op mijn blog: leentfaarrein.blogspot.nl

5. En mocht je dreigen echt fanatiek te worden: kijk dan regelmatig op 'onze' website www.dictees.nl Daarop vind je verslagen van dictees, leuke artikelen en zeker wel 1000 echt gehouden dictees en oefendictees. Veel plezier en succes ermee!
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten