dinsdag 25 februari 2014

0163 Dictee woensdag 26 februari 2014 (5): dictee – oefendictee 725 (deel 3) √

Dictee woensdag 26 februari 2014 (5): dictee – oefendictee 725 (deel 3)

7. Clerus klinkt beter dan clergé [èh]. Het stikt daar van de kap-, kob- en kokmeeuwen. Deze skiester is een ware skister! Wat is het verschil tussen koeterwaals en Bargoens? De Koerd ging op vakantie naar de Koerilen. De kondee is een haardracht met een wrong. In dat oude verhaal stond dat kooltje vuur steevast naast de sierplant, het
kooltje-vuur. Een effectentrommel wordt ook wel blikkendoos genoemd. Is iemand discrediteren hem of haar in diskrediet brengen? In dat wassenbeeldenmuseum zijn ook kratesen opgenomen. Bij een kouros (mv. kouroi) moet ik altijd aan een korè (mv. korai) denken. Er was geen koutje aan de lucht, maar we zagen wel een kauwtje in de lucht. Hé krullenbol, laat die kuddegeest eens varen. Enige oudgereformeerde gemeenten worden aangeduid met Gemeente [ook: Kerk] onder het Kruis.


8. Een must-have is een hebbedingetje. Verkopen ze bij het Kruidvat [winkelketen] ook lonten? Kyaniseren doe je met kwik-II-chloride. We hebben ons krom gelachen om zijn krompraten. Gurkha's strijden met kukri's. Kunnengenoten zijn niet van beiderlei kunne. Kwaad vertellen na kwaad denken en kwaad willen is zoiets als kwaadspreken. Labskous heet ook wel lapkous. Onze vakantie gaat naar la città eterna. Ik kan de langue d'oc en langue d'oïl nooit uit elkaar houden. De lansier lanceerde een nieuwe rijstijl. Omdat dit Latijn voor me was, ben ik nu aan het eind van mijn Latijn (au bout de mon - son - latin). Gebruik die lastminuteaanbieding dan toch! Niet te vreten, dat lauwebrijprutje. Ligt seculariseren niet dicht aan tegen laïc(is)eren? Geloof die lijpo's maar liever niet! Sterk verhaal: met die
lepels-en-vorken kun je niet eten …


9. Hij was lek- en leeggereden. Ik wil liever geen mok, maar een
kop-en-bak. Een lis sub judice is een rechtszaak die nog aanhangig is. Zo'n  links-extremistische figuur zal wel lid zijn van een extreem linkse partij. Die loeris (van lotje getikt) moest zich het schompes, de pleuris, werken. Hij heeft wel een los-vaste relatie met Mientje. Zijn mond staat niet stil: hij lijdt aan logorroe. Een literair * historicus verricht literair-historische * arbeid. Moet je 'losschroeven' los schrijven? Lorkenbomen zijn geen sporkebomen, maar lariksen. Dat veertje is een ludibria ventis, een speelbal van de winden. Het devies in het wapen van de provincie Zeeland is 'luctor et emergo' (ik worstel en ontzwem). Met lucrum sessans wordt gederfde winst bedoeld. Aan het begin van dementie zijn er nog weleens lucide [heldere] momenten. De soldaten kregen allemaal lupa's [lunchpakket] mee.

* GB ook: litterair!

10. Als een lupus in fabula, een duveltje uit een doosje, dook hij op uit het niets. Die lulla vond de lullepijpspeler maar een lulleman; die moest echter wel naar een brand als lullenman. Heel, heel lang geleden vond je aan de Maasoever de maaseend en de maashagedis. Leefden er al magelhaenpinguïns in het magdalénien? Op Sicilië vind je veel maffioze maffiosi [enk.: maffioso, maffioot]. Meisje, het valt niet mee om je maagdom te behouden. Het lsd is, zoals bekend, het lyserginezuurdi-ethylamide (ook: lysergamide). Wat doe je met een Lyonse kwast? Een ezelsbruggetje: het ontplofbare lyddiet onderscheid je van lydiet door aan DDT te denken.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten