donderdag 17 oktober 2024

3682 Dictee donderdag 17-10-2024 (4) – dictee Groot Oegstgeester Dictee 2024 Liefhebbers √

Dictee – dictees [3682]

Groot Oegstgeester Dictee 2024

De rood en cursieve woorden moesten worden ingevuld.

Oegstfeest! (auteurs: Rolien Paulus en Ko Colijn)

1. De enthousiaste organisatoren van het fameuze en veelbesproken Oegstgeester Dictee heten de ongetwijfeld supergestreste deelnemers op deze feestelijke oktoberavond van harte welkom bij de tiende editie van dit onvolprezen dictee-evenement.

2, Dicteefreaks kunnen de borst weer natmaken voor deze hemeltergende, nietsontziende spellingexercitie, die soms tot tumultueuze dan wel geëmotioneerde taferelen     leidt, maar hopelijk doen zich thans geen kwestieuze zaken voor op het vóór u liggende A4’tje [VD ook: A-viertje].

3. De afgelopen jaren bleek het dictee voor sommigen te hardvochtig; woorden als tenhemelschreiend en chimère waren soms ook voor professionals een
tour de force, terwijl die woorden spellingtechnisch geenszins tot de gehate spellingperikelen horen.

4. Welaan, dit tiende dictee zal geen sisyfusarbeid zijn; het aantal reële     dilemma’s is heel relaxed tot een minimum beperkt; weliswaar zijn niet alle twijfel- en weifelgevallen geschrapt – we gaan ons er niet in arren moede met simplistisch taalgebruik van afmaken! – maar de moeilijkste taalkwesties zijn wijselijk buiten beschouwing gelaten.

5. Het zou tenslotte ook wel flauw zijn om juist in deze gedenkwaardige editie verwenste woorden als ayatollah, tiramisu’tje, fin-de-sièclegevoel, decolleté en chipolatapudding te verwerken; liever testen we uw vaardigheden en plein public met alledaagse woorden als halsstarrig, Tweede Kamerlid en parafencultuur.

6. Tja, we kunnen over dit dicteeverleden tot in detail uitweiden, maar laat ons liever een ode brengen aan onze door velen verafgode gemeente Oegstgeest, het groene, oaseachtige dorp te midden van     weidse polders en historische landgoederen, waar men zich kan vermeien aan de rand van idyllische     weitjes van de Poelgeestpolders, waar grutto’s, lepelaars en soms een verdwaalde
zee-eend vaak tezamen     acte de présence geven en waar op buit beluste buizerds soms mysterieus rondcirkelen.

7. Ons dorp is gespeend van grotestedenproblematiek: hier geen dichtgeslibde ringwegen, criminele circuits en verdeeldheid zaaiende     tippelzones. Er is daarentegen een keur aan oudedagsvoorzieningen en
sport- en spelaccommodaties; voorts kent onze chique habitat een mêlee aan opticiens, traiteurs en coiffeurs en ook de bourgondische lekkerbek die gepreoccupeerd is met de haute cuisine, voelt zich hier niet tekortgedaan.

8. In een groeiend aantal restaurants en lunchcafés kan men zich tegoed doen aan exquise…..dinertjes, bestaand uit au bain-marie bereide schorseneren, gesteengrilde filetlapjes, gemixte…..compotes, patés en met verrukkelijke bechamelsaus overgoten ragout en natuurlijk ook Indisch bereide pasteitjes en kleurrijke Italiaanse pizza’s

9. Ook als muziekliefhebber word je ruim bediend in ons dorp: in onder andere de Pauluskerk kun je genieten van allerhande muziekstijlen, variërend van zangrecitals met zoetgevooisde       zangvirtuozen tot gospels en requiems; verder kan men er zowel doordeweeks als in het weekend genieten van kamer- en symfonieorkesten, maar fans van rock-‘n-roll, rhythm-and-blues en oorverdovende technobeat moeten hun heil elders zoeken.

10 Voor hardrockers gaat immers geen geluidsbarrière te hoog, maar wel voor de vele stilteaanbidders in onze contreien voor wie het chronische vliegverkeer een ware tantaluskwelling is; bij mooi weer is de Kaagbaan de geijkte aanvliegroute en pal boven onze getergde hoofden vervoeren budgetmaatschappijen hele colonnes toeristen naar exotische oorden, maar pleidooien om deze bron van geluidsoverlast te verminderen, stuiten strijk-en-zet op weigeringen. Dat is helaas een smet op ons dorp, dat jaar in, jaar uit de allerbeste woonplaats van Zuid-Holland is!

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten