donderdag 10 oktober 2024

3678 Dictee donderdag 10-10-2024 (1) – dictee Groot Nijkerks Dictee 2024 √

Dictee – dictees [3678]

Groot Nijkerks Dictee 2024

Eigentijdse mijmeringen (auteur: Merit Roodbeen)

1. In de top tien van ergernissen staan heden ten dage geheid de vermaledijde berijders van supersnelle fatbikes bovenaan, die met een rapiditeit [snelheid] van ten minste 30 kilometer per uur voorbijvliegen. In de gedachten van negentiende-eeuwse Nijkerkers, die in 1863 voor het eerst aanschouwden hoe een stoomlocomotief door hun residentie reed, was dat het equivalent van een dodelijke snelheid.

2. Van de veelal nog niet adolescente bestuurders van de vette vélocipèdes zal de frontale cortex nog niet goed ontwikkeld zijn, maar de gevolgen van hun soms kamikazeachtige acties kunnen desastreus zijn. Als wandelaar of automobilist wordt je allerwegen voorgehouden om voortdurend op je qui-vive te zijn. Goedbedoelde adviezen aan de coureurs om hun tempo rigoureus te verlagen, worden namelijk niet geapprecieerd.

3. Dat doen de meeste pakketbezorgers tenslotte ook niet. Deze postiljons van de moderne tijd brengen geen handgeschreven brieven meer rond, waarin de mooiste syllaben zijn neergepend. Tegenwoordig wordt er vooral ge-e-maild, ge-sms’t of gewhatsappt. Het metier van bezorger bestaat in de huidige tijd maar al te vaak uit het rondrijden van ridicuul grote dozen voor minuscuul kleine artikelen, waarmee haastje-repje langs de Grote Kerk gecrost wordt.

4. Nog zo’n ergernis: de tenhemelschreiende ontwikkelingen waardoor onze taal naar de gallemiezen [GB, de n wel uitspreken, want VD heeft ook: gallemieze] gaat. ‘Die nieuwe pata’s [jeugdtaal: schoen] zijn echt skeer [straattaal: blut, eigenaardig, armoedig]’, hoorde schrijver dezes een van haar puberzoons eens zeggen, waarbij zij zich afvroeg of ze niet beter stante pede een snelcursus YouTube of TikTok kon volgen. Maar of je kennis daar nu per se beter van wordt? Al die zelfbenoemde connaisseurs [ook connoisseurs – andere uitspraak] getuigen in hun geüploade filmpjes immers van weinig wetenschappelijke onderbouwing.

5. Maar genoeg gejeremieerd over wat we lijdzaam zullen moeten accepteren. Verandering is de enige constante in de geschiedenis en we zullen moeten meebewegen. Bewegen is sowieso goed: professor Erik Scherder promootte jaren geleden al dagelijkse ommetjes om een vergrote hersenactiviteit te krijgen. Neem dus een van de klompenpaden door het Nijkerkse landschap en laat je verrassen door weidse vergezichten en pittoreske doorkijkjes.

6. Ten slotte nog een hersenkraker: hoeveel anglicismen, germanismen of anderszins uit vreemde talen afkomstige woorden heb jij gehoord in dit alleszins net te lange dictee?

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten