vrijdag 4 oktober 2024

3672 Dictee vrijdag 04-10-2024 (1) – dictee Groot Leusdens Dictee 2024 √

Dictee – dictees [3672]

Groot Leusdens Dictee 2024

Commentaar in blauw.

Plezante avond, prima organisatie! Mooie opbrengst voor de Voedselbank: 7000 euro.

Rein: 15 fouten (zie rood), plaatselijke winnaars 12, 14 en 15 fouten … Ereprijs (ganzenveer) voor beste (en enige) niet-Leusdenaar.

Jaartallen in cijfers, getallen naar keuze in cijfers of letters.

GB en VD werden niet specifiek benoemd als scherprechters …

Het dictee

1. Op zich leuk verhaal.

2. Al veel beter dan vorig jaar, maar 350 woorden is nog aan de hoge kant: streefwaarde 300.

3. Het gebruik van woorden die onbekend zijn en niet in GB of VD staan, zou vermeden moeten worden. Bij een invuldictee is dat geen probleem: dan zorg je dat die woorden geen invulwoorden zijn!

4. Het is gewenst om a) de tekst in de pauze op een groot scherm te laten lopen (na enige tijd laatste alinea, dan weer eerste etc. of b) iemand de valkuilen aan de hand van de tekst op het scherm te laten uitleggen of c) ten minste bij het teruggeven van de dictees een afdruk van de correcte tekst bij te voegen.

5. Er zaten toch wat lelijke foutjes in het dictee [zie aldaar]. Het is dus wijselijk de tekst vooraf door een deskundige te laten controleren (kan ik voor zorgen of zelf doen).

Het voorlezen

1. Dat was heel slecht. In het begin veel te vlug (ging later beter) en de voorlezer had geen notie van ‘in stukjes’.

2. Heel veel versprekingen. Dat maakt het schrijven van de deelnemers onnodig lastig. Je voelt je dan niet echt op je gemak …

3. Er zou overleg moeten zijn tussen auteur(s) en voorlezer. Soms wordt met een kleine, vertrouwelijke kring het dictee vooraf op proef gehouden.

Voedsel (auteurs: José Huurdeman en Yvonne Oeben)

1. Op 28 en 30 april 1945 vond in Achterveld een voedselconferentie plaats met representanten van zowel de geallieerden als van de bezetter.

2. Dit colloquium [wetenschappelijke vergadering] had als doel West-Nederland, waar al maandenlang hongersnood heerste, van voedsel te voorzien.

3. Ook heden ten dage wordt er op vele plekken in de wereld hongergeleden [1 – fout in dictee: dat moet echt aan elkaar – GB ww. hongerlijden, voltooid deelwoord hongergeleden; VD heeft het sub lemma los: honger lijden – onterechte fout – beter is het hier om bij de niet zo heldere spelregels beide vormen goed te rekenen.].

4. Door handelsboycots, collisie [botsing, conflict], oorlogen, guerrilla en mislukte oogsten. En door armoede.

5. Wetenschap en voedingsmiddelenindustrie hebben, gestimuleerd door de overheid, bereikt dat er in ons land exorbitant [buitensporig] veel voedsel disponibel [beschikbaar] is.

6. We hoeven ons niets te ontzeggen, kunnen kiezen voor een dinertje met courgettesoep, hors-d’oeuvre, panna-cottapuddinkjes of een omelette sibérienne [2/3/4 zo moet het echt – VD – mijn te en s waren goed, ik had alleen het accent aigu niet! – 2 onterechte fouten dus! – vgl. omelette norvégienne], gevolgd door een assortiment Franse kazen.

7. Je kunt ideeëloos de supermarkt in lopen [5 heel domme fout: inlopen] en je ter plekke laten inspireren.

8. In vroeger tijden aten we lokaal en wat de seizoenen ons boden. Spinazie in het voorjaar, sla, sperzieboontjes en erwtjes in de zomer en kool in de winter.

9. Wie weet het nog? Appels met namen als zijdenhemdje [6/7 – 2 onterechte fouten, staat gewoon zo in VD – en dus mag een internetschrijfwijze als ‘syden hempje’ of wat dan ook absoluut niet! – appel kwam oorspronkelijk uit Sydenham in Devonshire] of bellefleur en peren heetten [8/9 domme fout: heten – maar omringende zinnen in verleden tijd, maar 2 fouten is dan wel erg en te streng …] juttepeer of oomskindertjes [VD: oomskinderpeer, ook: oomskind].

10. We kochten een kilootje op de markt. Geen aardappelen maar bintjes en eigenheimers. We aten haverwortel, oftewel boksbaard [in VD], later verdrongen door schorseneren. U weet wel, van dat liedje van Drs.
[10 dom: d, ik had ook eerst D, staat goed in mijn lijsten …] P: Knolraap [11 – k – zou als titel met een hoofdletter moeten, zelf zou ik de titel dan tussen aanhalingstekens zetten of: liedje met als titel ... , dubieus …] en lof, schorseneren en prei.

11. Ongelukkigerwijze is zwaar bewerkt voedsel of een bezoek aan een fastfoodrestaurant gemeenlijk goedkoper dan een eigenbereide [12 – los – aaneen in VD, GB zou het los schrijven, kent het in ieder geval niet aaneen] – gezonde maaltijd, waardoor momenteel een tsunami van diabetespatiënten dreigt.

12. Hoewel in Nederland een hoog rendement per hectare geldt, kan onze eigen landbouw de bevolking niet voorzien van een gezond gevarieerd dieet met de benodigde essentiële nutriënten [voedingsstof].

13. Problemen zoals verschraling van de bodem, achteruithollende biodiversiteit en mestoverschotten nopen de sector tot innovatie.

14. Gezien de extreme efficiëntie van onze agricultuur gloort er hoop aan de horizon.

15. Mooie voorbeelden in onze gemeente zijn de initiatieven van Leusdense agrariërs die op biologische bedrijfsvoering of op agroforestry [niet in wdb.: forestry = bosbouw] zijn overgestapt.

16. In het Voedselbos Leusden [eigennaam internet, niet in wdb.] werkt men met arbuste [13/14arbuustendat soort woorden, niet in wdb., moet je niet willen gebruiken – en dan ook 2 fouten … betekenis: komt uit het Engels: deze uitgestrekte struik is een houtachtige plant, waarvan de meeste takken op of net boven de grond liggen, in plaats van rechtop te worden gehouden zoals de takken van de meeste bomen en struiken], een systeem van permacultuur [bodemuitputting wordt tegengegaan, werken met meerjarige planten] dat al door de Romeinen werd toegepast en dat nu in de akkerbouw kan worden aangewend als strokenteelt [tegengaan monocultuur].

17. Mocht het ministerie [ik had om tactische redenen een m geschreven – dat loonde … maar het moet met M – want een ministerie is een gebouw, een Ministerie van … een instelling met eigennaam – zie Leidraad GB online 17.3] van Landbouw, Visserij en Natuur te zijner tijd een voedselconferentie [15 daar gaan we weer: men interpreteerde mijn kleine v als een hoofdletter V – dubieus …] initiëren mag dat, wat ons betreft, weer plaatsvinden in Achterveld.

Samenvatting fouten Rein:

- onterechte fouten: 5

- echte fouten of domme fouten: 6, beetje streng, liever 5

- titel van het lied: 1

- totaal onbekend woord: 2

- kleine of hoofdletter v/V: 1

Dus 10 fouten of minder, misschien zelfs richting 5.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten