woensdag 9 oktober 2024

3677 Dictee woensdag 09-10-2024 (2) – dictee 2e NEOS Dictee 2022 √

Dictee – dictees [3677]

2e NEOS Dictee 2022

Zie voor het 3e NEOS Dictee blogpost 3498

Zie voor het 1e NEOS Dictee blogpost 2020

Spelregels: geen aanhalingstekens nodig, Leestekens worden gedicteerd, direct in het net opschrijven, niet eerst in het klad!

Op je tellen passen (auteur: Joris Denoo)

1. Dit is geen broodjeaapverhaal noch een 1 aprilgrap uit de oubollige trukendoos. Hoedt u zich echter voor overdrijvingen. Ter zake. De welvarendste West-Vlaamse stad uit deze weidse contreien was tijdens de renaissance volledig ommuurd. Deze palissade van steen had maar één majestueuze toegangspoort, bewaakt door een robuuste wachter die een vlijmscherpe hakbijl torste. Wie niet correct op zijn steeds wisselende wachtwoorden antwoordde, hakte hij onverbiddelijk de kop eraf.

2. Op kerstdag schreed een ornithologe naderbij. Hoe luidt het wachtwoord? vroeg ze. Acht, snauwde de wachter. Even weifelde de vrouw. Vier, zei ze toen, ietwat verbouwereerd. Ze werd toegelaten. Om negen uur
’s ochtends op Aswoensdag – de wachter schaftte net – meldde zich heftig claxonnerend een nerveuze cabaretier aan. Ook hij informeerde naar het wachtwoord. De wachter bood hem het wachtwoord zes aan. Even twijfelde de conferencier. Toen zei hij: drie. Hij mocht erin.

3. Op Werelddierendag galoppeerden twee diskjockeys naar de stad. Ze delibereerden kort over het wachtwoord, dat nu twaalf was. Zes! riep een van hen dan. De wachter noodde hen binnen. Op Secretaressedag verscheen in levenden lijve een advocaat. Hij had al ge-e-maild met de minister van Justitie, want hij was samen met diegene geïnviteerd op een gerechtelijk bacchanaal met bouillabaisse en cappuccino. Hij wou dus per se de pittoreske stad in.

4. Wachtwoord? snauwde de advocaat boudweg. Tien, grauwde de wachter, terwijl hij alvast zijn bijl steviger omklemde. Vijf! riep de pleiter juichend uit. Hij dacht dat hij het wist. Hij werd onmiddellijk onthoofd. Het bloed spoot naar alle windstreken: het noorden, het oosten, het zuiden, het westen.

Schiftingszin

1. Op allerheiligendag [= Allerheiligen, 1 november] probeerde de gracieuze fietsster secondelang maar helaas vergeefs beukennootjes te rapen vlak bij de barbecue onder de afgeknotte lindeboom.

2. Sindsdien hebben we ongelooflijk veel geleerd: aanwensel, bespioneren, ge-sms’t en kippenragout kennen voor ons bollebozen geen trubbels meer, en ook uitentreuren, hawaïshirt of gestrest en een
rock-‘n-rolllegende in goeden doen spellen wij foutloos.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten