vrijdag 26 april 2024

3613 Dictee vrijdag 26-04-2024 (1) – dictee Groot Terneuzens Dictee 2024

Dictee – dictees [3613]

Groot Terneuzens Dictee 2024

De 42 groene items moesten door de Liefhebbers worden ingevuld, de 41 rode door de Specialisten.

Toelichting in blauw.

Specialisten: Edward 16 fouten, Rein 17, Herman 18

Liefhebbers: Ward 6, Trui 9 (via schiftingsvraag tweede) en Frans 9

De platte aarde (auteur: Marc de Smit)

1. Hoe kunnen we dit miniuitje na bijna twintig edities nog interessant houden? was de vraag die de organisatie het afgelopen jaar bezighield. Gaan we de medische toer op en bespreken we hersenaandoeningen die door te frequent ingenomen pikketanissen, glaasjes schnaps en côtes du Rhônes of een teveel aan PCP (oftewel fencyclidine narcosemiddel), crystal meth of andere entheogenen [psychedelicum – bewustzijnsverruimend] kunnen leiden tot de horribele aandoening ehrlichiose [door teken overgebracht – karpattenziekte]? Hebt u hobby’s? Dan zouden we het kunnen hebben over uw vluchten met een heli of quadcopter [4 propellers – maar: octokopter, helikopter, gyrokopter, vgl. ornithopter] die u op zondagen onderneemt met uw eega of over de potjes wiiën [met de Wii, daar krijg je wiiitis van!] of pimpampetten met de kleinkinderen. Wie weet bent u wel een verwoed hexspeler [bordspel, Deense wiskundige Piet Hein] of halmaër of hebt u een militaire ! carrière als turco [dus geen turko- van turkoloog!] dan wel als vulkano- of oneiroloog [droomuitlegger] gehad, dan kunnen we dat als onderwerp nemen. Wellicht kokkerelt u graag, en dan zijn culinaire begrippen als taybessen [braam x rode framboos] en een voor het vlees onontbeerlijke steakmessenset natuurlijk de woorden die u het liefst voorbij ziet komen. Maar een op maat gemaakt dictee in eenieders interessesfeer bestaat natuurlijk niet. En dus waren we genoodzaakt om maar weer onze toevlucht te nemen tot een onsamenhangend verhaal over ditmaal een halfblanse [niet goed bij het hoofd]
procureur-generaal die gesudokud had tijdens een rechtszaak en daarmee haar confrérie [broederschap] tot de schande van de strafrechtspraak had gemaakt. De zaak betrof een bende gekke henkies [wel: ik ben gekke Henkie, gierige Gerrit niet, een gierige gerrit], in feite lijperiken, die gesamtkunstwerken [oe] uit een museum voor land- en volkenkunde had ontvreemd en daags erna het gestolene had aangeboden aan een SUV-lessee [leasen van lessor --- > lessee]. Laatstgenoemde bleek evenwel een privédetective die pineau [likeurwijn vs. pinot] dronk alsof het géén likeurwijn was. Jammer dan, heel de gideonsbende dus opgerold. Case closed, zou je denken, maar helaas: een puzzelende magistraat die haar oplossingen – naast een stuk orloffgebraad, een vakantiefoto van een school beloega’s en wat restjes potica [ronde cake] – in haar dossier achterlaat: er zijn strafzaken voor minder vormfouten naar de prullenbak verwezen. Ook de waarom-vraag bleef onbeantwoord, maar daar is deze bibliotheek na uitgebreid onderzoek – en daar was geen galluppoll [enquête, opiniepeiling] voor nodig – zelf achter gekomen. Helaas mogen we daar hangende het onderzoek geen mededelingen over doen, dus daar hebben we het graag een volgende keer met u over.

2. Fastforwardt [ww. – doorspoelen] de jury u dus naar een ander onderwerp: complotdenken. Want weet u wel dat we geregeerd worden door wezens uit het ptolemeïsche gesternte [vgl. Ptolemaeus] die zich voordoen als kameleontische in madetoestand [n/s] verkerende paddenstoeleneters? Allemachies, denkt u nu waarschijnlijk. Tja, het is me inderdaad nogal wat. Maar geen paniek. Ze hebben het beste met ons voor, lees ik op hun socialmedia-account, en dat ze piroplasmose [bloedarmoede bij honden en vee, babesiosis, weinig piro*, veel pyro*] zouden willen verspreiden of onze welvaartsstaat ondermijnen, is klinkklare onzin. Dat kun je lezen in hun epub [elektronische publicatie – bestandsformaat: EPUB] en haal je met een paar muiskliks van hun website. Ze vormen geen alt-rechtse [alternative] beweging die onze way of life bedreigen en houden er soms best wel interessante ideeën op na, zoals dit: de aarde is plat. Dat heb ik altijd al geloofd, want geef toe: hebt u ooit gedacht dat als u naar down-under [Australië, etc.] of het Apennijnse Schiereiland reist u dan opeens ondersteboven c.q. scheef loopt? Dat kan toch helegaar niet! Het bloed zou naar uw hoofd of de slapen vloeien met wellicht een phpd- [! pijntje hier, pijntje daar] of het rustelozebenensyndroom [restless legs, restlesslegssyndroom] tot gevolg. Of misschien krijgt u zelfs de vinkentering! De zon en de maan, ja, die zijn rond, dat kunnen we zien, maar daar wonen dan ook geen mensen, duh. Verder leeft Michael Jackson nog. Vergeet zijn overdosis phenibut [kalmerend middel, ook als drug] – of welke tranquillizer was het ook alweer die hem fataal werd? Hij runt in Zwevegem een cynodroom [hondenrenbaan, vgl. kynoloog] annex Chinees
drive-inrestaurant. Wat een gigantische boel doggen [buldoggen of buldogs – bulldogs past niet] komen er razendsnel op je af als je maar hartgrondig genoeg apporte! in de bestelzuil roept. Je foeyonghai of golauyoek staat werkelijk in no time voor je neus. De muziek die er gedraaid wordt, heeft een drum-’n-basslijn die in niets herinnert aan Wacko Jacko’s popmelodieën waarmee hij eind twintigste eeuw de wereld veroverde. Maar hij wil dan natuurlijk ook helemaal niet ontmaskerd worden! The Rolling Stones daarentegen zijn wel dood, allemaal, maar dat weten ze nog niet. Lichtelijk ontchict [ww. ontchiquen] spelen ze nog steeds hun classicrockhits, de meeste – als je goed luistert – met cinellen [kleine koperen bekkens] en klavecimbels op de achtergrond, wat de goede verstaander als een subtiele hint kan beschouwen. Robots zorgen ervoor dat het lijkt alsof ze nog steeds up and running [in vol bedrijf] zijn.

3. Nu goed, dat was het wel zo’n beetje voor dit jaar. Geen erg samenhangend geheel, de opstellers zijn zich er terdege van bewust. Hoe dan ook, aan iedereen: behouden terugreis straks, kortom: rechtzo die gaat (dus zonder boogjes) naar huis – zoals de scheepvaarders eeuwen geleden al heel goed in de smiezen hadden. Platte aarde, ziet u wel?

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten