woensdag 3 april 2024

3603 Dictee dinsdag 02-04-2024 (1) – dictee Groot Dictee van Oisterwijk 2024

 Dictee – dictees [3603]

Groot Dictee van Oisterwijk 2024

Alle begin is moeilijk, ook in Oisterwijk.

Er was zelfs geen gelinieerd papier voorhanden.

Welgemutst was ik met de trein naar Oisterwijk getogen in de verwachting dat daar een goed doordacht wedstrijddictee zou worden gepresenteerd. Achteraf zonde van de tijd en de reis dus. Gelukkig waren er maar 5 slachtoffers bij dit dictee: good old Frans Van Besien, Rein Leentfaar en drie (!) plaatselijke deelnemers. Gelukkig niet meer. Je hoefde je niet van tevoren aan te melden. Stel je eens voor dat er ineens 100 deelnemers waren verschenen, dan was de ramp niet te overzien geweest. De tekst bleek een onvoldragen niemendalletje van 500 woorden te zijn (veel, 300 is beter). De auteur? Jazeker: ChatGPT. De tekst (zie onder) bevatte geen enkel spelling(s)probleem: het moeilijkste woord was ‘stress’. Dus geen moeilijke dicteewoorden als coûte que coûte, crème brûlée, sesquipedalia verba etc. Ook een probleem: de tekst bevatte heel veel zelfde woorden en doublures, wat bij een goed dictee natuurlijk niet het geval is … Voor groep 7 en 8 van de basisschool zou dit geen moeilijk dictee geweest zijn 😊. En ook dit kwam maar zelden voor bij de honderden dictees, waarbij ik betrokken was: de leestekens werden niet voorgelezen! Dat leidde ertoe dat bij het nakijken het nooit ging over onbenullige woorden uit het dictee, maar alleen over de leestekens. We moesten ons eigen werk nakijken. Ook dat is ongebruikelijk en de kat op het spek binden ... Als er geen nakijkteam is, zoals hier, worden de blaadjes meestal opgehaald, waarna men het werk van een ander nakijkt. Als dat gebeurd is, worden de beste exemplaren (vaak vijf …) nog eens bekeken door de jury (hier: 1 persoon). Er waren overigens ook geen officiële spelregels, maar bij gebrek aan accenten, dakjes, koppeltekens, problemen met kleine of hoofdletters etc. etc. was dat geen echt probleem. Laat ik overigens ook wat positiefs zeggen: het voorlezen van de wethouder was meer dan gemiddeld goed! Eindresultaat: de winnaar is … Frans Van Besien (hijzelf: 2 fouten, door jury bijgesteld naar 0). Zelf heb ik een mooie 5e plaats behaald (veel leestekens, ik heb daar niet echt op gelet en ‘cryptisch’ verstaan, waar dat ‘kritisch’ moest zijn). Beloning: toch een mooie Oorkonde van Deelneming. Verder maar gauw vergeten deze gedenkwaardige avond in Oisterwijk!

Het belang van lezen: de kracht van verbeelden en kennis (auteur: ChatGPT)

1. Lezen is een van de meest fundamentele en waardevolle activiteiten die een individu kan ondernemen.

2. Het opent de deur naar een wereld vol verbeelding, kennis en mogelijkheden.

3. In een tijdperk waarin technologie een steeds prominentere rol speelt in ons dagelijks leven, blijft lezen een essentiële vaardigheid en een bron van verrijking voor zowel het individu als de samenleving als geheel.

4. Een van de meest krachtige aspecten van lezen is de mogelijkheid om de verbeelding te stimuleren.

5. Door middel van boeken kunnen lezers zich onderdompelen in werelden die ver buiten hun eigen ervaringen liggen.

6. Lezen stelt mensen in staat om zich te verplaatsen naar plaatsen die ze anders nooit zouden kunnen bezoeken en om mensen te ontmoeten die ze anders nooit zouden ontmoeten

7. Deze verrijkende ervaringen helpen bij het ontwikkelen van empathie, begrip en een breder perspectief op de wereld

8. Naast het voeden van de verbeelding biedt lezen een onschatbare bron van kennis.

9. Boeken zijn een reservoir van informatie over vrijwel elk denkbaar onderwerp.

10. Door regelmatig te lezen kunnen mensen hun begrip van de wereld verdiepen, nieuwe ideeën ontdekken en zichzelf voortdurend blijven ontwikkelen.

11. Deze verworven kennis kan worden toegepast in alle aspecten van het leven, van persoonlijke groei tot professionele prestaties.

12. Bovendien heeft lezen aantoonbare voordelen voor de mentale gezondheid en het welzijn.

13. Het is aangetoond dat het lezen van boeken stress vermindert, de cognitieve functie verbetert en zelfs de slaapkwaliteit bevordert.

14. Door zich te verdiepen in een boeiend verhaal of zich te laten inspireren door nieuwe ideeën, vinden lezers een bron van ontspanning en innerlijke rust in de drukte van het moderne leven.

15. Als een vorm van zelfzorg is lezen een toegankelijke en lonende praktijk die bijdraagt aan een gezonde geestelijke gesteldheid (bla, bla, bla).

16. Daarnaast is lezen een cruciale vaardigheid voor persoonlijk en professioneel succes.

17. Een sterke leesvaardigheid is de basis voor effectieve communicatie, kritisch (niet: cryptisch …) denken en probleemoplossend vermogen

18. Het stelt individuen in staat om informatie te begrijpen, te analyseren en erop te reageren op een manier die hun persoonlijke en professionele (zie ook zin 16 …) doelen ondersteunt.

19. Lezen is een vaardigheid die essentieel is voor het navigeren door het moderne leven.

20. Kortom, lezen is veel meer dan alleen een activiteit; het is een krachtige bron va verbeelding, kennis en welzijn.

21. Door regelmatig lezen, kunnen mensen hun geest voeden, hun horizon verbreden en zichzelf blijven ontwikkelen op zowel persoonlijk en professioneel vlak.

22. In een wereld die voortdurend evolueert, blijft lezen een tijdloze en onschatbare bron van groei en verrijking.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten